Co oprócz metrażu?

• Autor wątku Autor wątku Ptasior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ptasior

Ptasior

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 028
Witam!!! Mam takie pytanko: co oprócz 3 metrów kwadratowych mogą skarżyć skazani przebywający w zk? Mój kolega przebywa w zk Rzeszów i prosił mnie aby znaleźć mu w necie te przepisy. Niestety ja nie mogę tego znaleźć i proszę o pomoc.

Ptasior napisał:
Witam!!! Mam takie pytanko: co oprócz 3 metrów kwadratowych mogą skarżyć skazani przebywający w zk? Mój kolega przebywa w zk Rzeszów i prosił mnie aby znaleźć mu w necie te przepisy. Niestety ja nie mogę tego znaleźć i proszę o pomoc.

postawił sobie za cel skarżenie wszystkiego, co się da?

po co? :)

malutka9699 napisał:
Pewnie taki typ człowieka :)

No właśnie, takie bezsensowne skargi zalewają wydziały penitencjarne a każdy wniosek trzeba rozpatrzeć. Przez to sprawy skazanych, którzy mają umotywowane i uzasadnione wnioski się opóźniają.

Ale dlaczego zaraz bezsensowne i bezzasadne? Są normy, którym powinna odpowiadać cela i już, a jak im nie odpowiada to każdy ma prawo złożyć skargę!
Ptasior - zajrzyj do Rozporządzenia MS ws. warunków bytowych osób osadzonych w ZK i AŚ.

Akte dziekuje za odpowiedz.

nie taki typ człowieka , tylko ze jezeli któs ma problemy ze zdrowiem a Sw nie przejmuje sie tym i nie przestrzega zagwarantowanych warunków, a za np nie zerwanie plakatów, przezucili cała cele karnie i zabrali koledze siłownie. w 21 wieku zyjemy przeciez i jestesmy jak to mówia członkami unii europejskiej, a w wiezieniach nie ma ciepłej wody w kranach, zero intymnosci w kącikach sanitarnych, patolog a nie lekarz w słuzbie zdrowia w zk.
to gdzie tu bezsensownosc w dopominaniu sie o swoje prawa które nie sa wiezniowi odebrane. jest on pozbawiony wolnosci a nie godnosci.

Ptasior napisał:
...jest on pozbawiony wolnosci a nie godnosci.
:brawo: :ok:

Proszę o bardziej rozbudowane komentarze - pismo obrazkowe już dawno wyszło z użycia!! - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Są normy, którym powinna odpowiadać cela i już, a jak im nie odpowiada to każdy ma prawo złożyć skargę!

Są też normy, których znajomy nie przestrzegał. A o to pretensje może mieć już tylko do siebie.. Jest gdzie jest na własne życzenie, prawda?

Ptasior, gdybyś widziała jakie warunki panują w niektórych ZK. Ja nie wiem, że sanepid na takie rzeczy nie zwraca uwagi. Jak mój mi opowiada jakie uwłaczające warunki mają w łazienkach, to nic dziwnego, że niektórzy po 2 tyg. nie korzystają z toalety. Kurde i ZK nie mają pieniędzy, żeby chociaż trochę godniejsze warunki zapewnić? Nie mówię o luksusach, ale chociaż o porządnych wc. Śmieszne to.

Ptasior napisał:
a za np nie zerwanie plakatów, przezucili cała cele karnie i zabrali koledze siłownie.

Skoro cela nie wykonała polecenia to co w tym dziwnego?
Każdy ma prawo do skarg, ale skoro stawiasz pytanie: na co można się skarżyć no to wybacz.

Po trzecie - z ilu kont korzystasz??

nasty88 napisał:
Są też normy, których znajomy nie przestrzegał. A o to pretensje może mieć już tylko do siebie.. Jest gdzie jest na własne życzenie, prawda?
Wiesz co to jest logika? Jeśli tak to pomyśl logicznie - obywatel (obecny osadzony) nie przestrzegał norm i teraz odbywa za to karę, zgodnie z tym obywatel (osoba/y odpowiedzialna/e za zapewnienie odpowiednich warunków bytowych), który nie wypełnia swoich obowiązków = nie przestrzega norm też musi za to ponieść karę :lol:
A po drugie - wiesz co to jest sprawiedliwość? To jest to, że wszyscy jesteśmy równi wobec prawa i w związku z tym wszyscy za nieprzestrzeganie norm musimy ponieść karę więc nie wiem dlaczego dzielisz ludzi, którzy łamią zasady na równych i równiejszych. Zasady dot. warunków bytowych w jednostkach pen. po coś są, a jak się komuś, kto jest wyżej niż reszta nie podobają to mógł ich nie ustalać, a skoro już je ustalił to niech ich teraz przestrzega.
I jeszcze raz:
Ptasior napisał:
jest on (osadzony) pozbawiony wolnosci a nie godnosci.

P.S. Forg przepraszam, będę się starała dokonywać pełniejszych wpisów:)

Ostatnia edycja:
Akte - ale on nawet problemu nie widzi. Szuka go na siłę, pewnie licząc na korzyści. Rozumiem, że widząc jakieś ewidentne zaniedbania może chcieć to skarżyć. Ale taka roszczeniowa podstawa w tych okolicznościach jak dla mnie jest śmieszna.

Z jednego konta korzystam. To drugie jest mojej żony a korzystamy z jednego kompa i nastąpił błąd logowania.

Nasty, a ja uważam, że zasady dot. wyposażenia celi itp. są ewidentnie łamane, ale osadzeni tego nie skarżą, bo mimo, że widzą gołym okiem, że coś jest nie tak, nie wiedzą czym się podeprzeć, ponieważ nikt im nie mówi jakie normy cela powinna spełniać i dlatego Ptasior zapytał o dokument, który to reguluje, żeby mógł nazwać rzecz po imieniu, a nie na oko.

Po pierwsze Ptasior to facet, po drugie z z.k. wyszedłem 4 lutego i wiem jakie warunki panują w Rzeszowie, Pińczowie i Łupkowie. Od x lat w więzieniach w krajach unii europejskiej panują o milion procent lepsze warunki niż tu. Polska nie robi nic ku temu żeby było lepiej. Ja już nie mówię o jakichś luksusach, ale żeby w więzieniach nie było w kranie ciepłej wody, żeby z telefonu można było korzystać raz w tygodniu 5 min., żeby kąciki sanitarne nie były zabudowane. To chyba są jakieś powody żeby czegoś się domagać. Kolega wymaga skomplikowanej operacji oka, ale nie chcą mu zrobić na wolności pod konwojem, bo nie mają kasy, drugi kolega ma mieć 3 skomplikowane operacje na kręgosłup, ale przecież przerwy mu nie dadzą. Niech zamykają dalej za alimenty i kolarzy to przepełnienie szybko zlikwidują. Jeśli sądy penitencjarne będą odrzucać wnioski o WPZ ot tak dla zasady, bo sędziowie pamiętają jeszcze stalina to jeszcze długo będzie tłok w więzieniach. Ja sam znam kilka bzdurnych uzasadnień "blach" na wokandach. A kolega nic na siłę nie szuka tylko chce wiedzieć co zmieniło się w przepisach i czego może powiedzmy domagać się w tych kołchozach rzeszowskich.

Ptasior napisał:
Po pierwsze Ptasior to facet, po drugie z z.k. wyszedłem 4 lutego i wiem jakie warunki panują w Rzeszowie, Pińczowie i Łupkowie. Od x lat w więzieniach w krajach unii europejskiej panują o milion procent lepsze warunki niż tu.

I co z tego, że tak grzecznie zapytam? W szpitalach UE panują też milion razy lepsze warunki. Podobnie w szkołach państwowych. Pielęgniarki też lepiej zarabiają w UE. Nauczyciele również. Oraz mają lepsze drogi. Zapytaj społeczeństwa co woli w pierwszej kolejności naprawić.

Zawsze gdzieś jest lepiej a gdzieś gorzej.

Ptasior napisał:
Ja już nie mówię o jakichś luksusach, ale żeby w więzieniach nie było w kranie ciepłej wody, żeby z telefonu można było korzystać raz w tygodniu 5 min., żeby kąciki sanitarne nie były zabudowane.

Akurat żaden z polskich przepisów nie nakazuje ciepłej wody w celi, telefonu kiedy tego potrzebuje skazany oraz zabudowanych kącików. Zatem o co krzyk?

Akte właśnie o to chodzi. A co do wyposażenia cel to nie wiem co napisać, bo np. w Rzeszowie można mieć praktycznie wszystko: telewizor, dvd, wieżę, głośniki a co do komutera to nie wiem, ale takowy można mieć w pińczowie (oczywiście bez wifi). Teraz mi kumpel pisał, że wymieniają łóżka na nowe, ale za to remontują administrację i korytarze, bo była jakaś komisja czy cuś.

Forg ale my gadamy narazie o kryminale. Skoro UE wprowadziła jakieś sankcje i nakazy wobec polskich prisonów to niech to będzie realizowane w praktyce a nie w teorii. Ja wiem żeby Polska doszła do standardów najbiedniejszego państwa UE jakim jest Hiszpania musi minąć jakieś 30 lat. Apropo właśnie, ze kąciki sanitarne mają być zabudowane i grzecznie powiem jak nie wiesz to nie pisz. Powiedz mi w takim razie na czym polega resocjalizacja?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ptasior napisał:
Witam!!! Mam takie pytanko: co oprócz 3 metrów kwadratowych mogą skarżyć skazani przebywający w zk?

Z całym szacunkiem, ale stawianie sprawy w ten sposób jest niesprawiedliwe, ponieważ nie przesadzajmy z tym, że w obecnych ZK panuje smród, brud, malaria i ubóstwo! Oczywiście np. trzy metry kwadratowe na jednego skazanego nie są wszędzie przestrzegane, bo byłoby to fizycznie niemożliwe ze względu na ilość więźniów, ale obecnie skazani mają lepiej aniżeli niektórzy ludzie na wolności- pomijam izolację i dolegliwości z niej wynikające. Mówimy tutaj o warunkach bytowych: mają zapewnione 3 posiłki dziennie, w tym 1 ciepły, opiekę medyczną, ubranie, ewentualne dofinansowanie przy wyjściu z zk ( w przypadku, gdy nie mają własnej odzieży), czasami zapewnione mieszkanie czy miejsce w domu dla bezdomnych po wyjściu, telewizor w celi, możliwość korzystania ze sprzętu multimedialnego etc i tak możnaby jeszcze wiele rzeczy wymienić! Ptasior, Twój kolega tam siedzi po to, żeby skarżyć? Ma źle? Nie wierzę. Dzisiejsze polskie więzienia to nie więzienia, a miejsca, do których niektórzy wracają bardzo chętnie właśnie ze względu na warunki tam panujące. Oczywiście są pewne niedociągnięcia w systemie penitencjarnym, jak np. budzące wiele kontrowersji widzenia intymne, jednakże bez przesady!

No to jak w końcu jest?

Tak:
Ptasior napisał:
Skoro UE wprowadziła jakieś sankcje i nakazy wobec polskich prisonów to niech to będzie realizowane w praktyce a nie w teorii.

Czy tak:
Ptasior napisał:
Ja wiem żeby Polska doszła do standardów najbiedniejszego państwa UE jakim jest Hiszpania musi minąć jakieś 30 lat.

Nie da się dojść do wymogów UE w rok. Nie można w jednej chwili naprawić wszystkiego. Bo niby za co??

No właśnie, za co, skoro nieustannie ZK MUSZĄ WYPŁACAĆ odszkodowania skazanym?! Jak ma być lepiej?!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót