Co oznacza takie postanowienie

• Autor wątku Autor wątku ziutka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziutka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
:?:
Sąd rejonowy w Poznaniu...Po rozpoznaniu w sprawie ...x.x...skazanego za przestępstwo z urzędu w przedmiocie podjęcia zawieszonego postępowania wykonawczego i odwołania poszukiwania listem gończym
postanawia
Na podstawie art.15 par.2 kkw i art.1 par. 2kkw w związku z art.279 par. 1 kpk podjąć zawieszone postępowanie wykonawcze i odwołać poszukiwanie skazanego listem gończym zarządzone postanowieniem Sądu Rejonowego w Poznaniu z dnia 7.7.2006.
albowiem
skazany jest już osadzony w areszcie śledczym, gdzie odbywa karę pozbawienia wolności w niniejszej sprawie, zatem ustały podstawy zawieszenia postępowania wykonawczego i zarządzenia poszukiwań listem gończym.

Pisałam do sądu zażalenie na postanowienie które odwieszało wyrok i to jest odpowiedzsądu ale nic z tego nie rozumiem proszę niech mi to ktoś przetłumaczy na polski.

Pan XXX został skazany przez Sąd Rejonowy w Poznaniu za określone przestępstwo na karę pozbawienia wolności. Nie trafił on od razu po uprawomocnieniu się wyroku do aresztu,bo ukrywał się przed policją. W związku z tym Sąd zawiesił postępowanie wykonawcze - wykonanie kary pozbawienia wolności i zarządził poszukiwanie skazanego listem gończym. Następnie, w związku z tym, że facet został wreszcie "złapany" , Sąd "odwiesił" postępowanie wykonawcze.

Innymi słowy... Sąd Rejonowy w Poznaniu nie zawiesił wyroku, tylko postępowanie w przedmiocie wykonania kary, bo skoro skazany był nieuchwytny dla policji, to nie miał kto tej kary odbywać. Kiedy skazany został wreszcie aresztowany, Sąd "odwiesił" postępowanie dotyczące właśnie wykonania tej kary.

w wyroku jest napisane:
że sąd warunkowo zawiesza wykananie orzeczonej kary pozbawienia wolności na okres czterech lat próby.
List gończy i postanowienie o wykonaniu kar wydał Sąd Rejonowy w Poznaniu na wniosek kuratora i do tego postanowienia złożyliśmy zażalenie. Teraz ten sam sąd wydał w/w postanowienie.

[cytat="ziutka"]:?:
...x.x...skazanego za przestępstwo z urzędu w przedmiocie... [/cytat]

A co to za "przestępstwo z urzędu"?? :D

art.310 par.1i2 kk podpisał cudze czeki

Ale to chyba chodzi o "ściganie z urzędu", a nie "popełnienie z urzędu". :what:

Tak może źle to napisałam.
Ta sprawa jest taka zagmatfana, że już się pogubiłam.
1. wyrok jest z 2003 roku.
2.w 2006 postanowieniem sądu odwieszono wyrok i wystawiono list gończy.
3. 11 lutego zamknęła go policja.
4.12 lutego złożyłam w sądzie zażalenie na postanowienie które odwieszało wyrok.
5. Jak dzwoniłam do sądu to powiedziano mi, że sprawę przekazano z wnioskiem o przerwę w karze do sądu penitencjalnego.
6. w sądzie penitencjalnym sprawdzałam (telefonicznie) nie mają tych akt.
7. mąż otrzymał tylko postanowienie, które przytoczyłam wyżej.
8. Teraz nie wiem czy czekać dalej bo to musi tak długo trwać czy szukać tego postanowienia bo gdzieś zginęło. Tymbardziej, że w/w postanowienie ma inną sygn.akt niż to które podobno poszło do sądu penitencjalnego.

Na postanowienie o zarządzeniu warunkowo zawieszonej kary nie można już złożyć zażalenia, albowiem minął ku temu niezbędny termin (7 dni od daty ogłoszenia), a skoro takie zostało złożone, to zostanie oddalone z przyczyn formalnych. Co do zawieszonego postępowania wykonawczego, to sąd po prostu podjął tę cześć dot. wykonania zarządzonej kary p.w.

A skąd wziął się wniosek o przerwę? Czy ktoś z takim wnioskiem występował?

btw - nie spojrzałem na datę postu, a do najaktualniejszych on nie należy :)

Powrót