Co oznacza??

• Autor wątku Autor wątku mrowa62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrowa62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Co oznacza,że sprawa podlega rozpoznaniu przez Sąd Rejonowy Wydział Karny w trybie zwykłym?

To znaczy że jest rozpoznawana według przepisów (procedury) przewidzianej dla trybu zwykłego. Czyli inaczej mówiąc, typowego, podstawowego dla rozpoznawania spraw karnych a nie w trybie uproszczonym nakazowym, czy prywatnoskargowym, które są trybami że tak powiem "nie-zwykłymi".

Nie jestem prawnikim i takie wyjaśnienie nie jest dlam mnie pełne. Ale dziękuję za zainteresowanie postem.

Czyli że będzie rozprawa, będzie na niej prokurator, będą przesłuchiwani swiadkowie, beda mowy końcowe, będzie oskarzony (chyba że go nie będzie, ale to wyjątkowo).

Tryb zwyczajny reguluje wiekszość ptrzepisów kpk dot. postępowania sądowego przed sądem I instancji, za wyjątkiem przepisów regulujacych post. szczególne w I instancji.

Podepne się pod temat. Dostałem z sądu nakaz zapłaty, złożyłem sprzeciw. Teraz dostałem informację o rozprawie przed sądem rejonowym, informację o posiedzeniu niejawnym w związku z covid. Znajduje się tam stwierdzenie, że "sąd wzywa do przedstawienia ostatecznych stanowisk w sprawie na piśmie w terminie 14 dni pod rygorem pominięcia".
Czy to oznacza, że muszę jeszcze raz napisać w osobnym piśmie do sądu swoje argumenty, które przedstawiłem w sprzeciwie?

Powrót