Co po plebiscycie?

• Autor wątku Autor wątku kim.n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kim.n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Piszę, ponieważ przejrzałam wszystkie wątki i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Otóż, Szanowni Państwo, tak :-) chodzi o obywatelstwo po moim dziadku. Urodził się on (dziecko nieslubne) na terenach niemieckich w 1918 roku. Był to Górny Śląsk, do jakich dokumentów mam dotrzeć, by dowiedzieć się co dziadek zrobił że swoim, jak mniemam, niemieckim obywatelstwie. W 1921 roku był plebiscyt i ziemię, na których urodził się dziadek z czasem stały się polskie. Od czego zacząć? Mój ojciec (mogę ewentualnie starać się tylko po linii męskiej) urodził się w 1951 roku, nie starał się o obywatelstwo. Dziadek i babcia rozwiązali swoje małżeństwo przez rozwód 4 lata później, dziadek wyjechał do Opola i nie utrzymywał z nikim kontaktu.ja urodziłam się po 1975 roku. Wybieram się w przyszłym tyg do USC i jadę do Ap do Katowic. Czy macie propozycje o jakie dokumenty z tego okresu wnioskować? Czy ma znaczenie to, że np dziadek zrzekł się obywatelstwa niemieckiego (choć legendy Rodzinne mówią inaczej) przed urodzeniem ojca (wtedy sprawa jest zamknięta), a co kiedy zrobił to już po Urodzeniu taty. Czy ma to jakieś znaczenie? Bardzo serdecznie dziękuję za wszelką pomoc. Kasia

Przepraszam za lakoniczność pytań, jednak są to wydaje mi się bardzo istotne kwestie. Dodam jeszcze, że dziadek zmarł w 1986 roku w Opolu, mój ojciec w 1991 w Polsce, moja babka także nie żyje. Nie mam od kogo zasięgnąć informacji, mój dziadek był wdowcem, kiedy brał ślub z moją babką i miał już dwójkę dzieci, które także już nie żyją. Z tego co wiem, dzieci te żyły w Polsce. Żyje tylko moja ciotka, rodzona siostra ojca, która niestety nic nie pamięta, bo miała 2 latka, jak jej rodzice się rozwiedli i nigdy nie utrzymywała kontaktu z biologicznym ojcem, a właśnie moim dziadkiem. Nie wiem co się działo z dziadkiem w czasie wojny, możliwe że mieszkał gdzieś na Śląsku z pierwszą żoną. Potem wrócił, po jej śmierci do rodzinnego miasta i w 1947 roku wziął ślub z moją babką. Bardzo serdecznie dziękuję za wszelką pomoc. Kasia

Powrót