K
kim.n
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry. Piszę, ponieważ przejrzałam wszystkie wątki i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Otóż, Szanowni Państwo, tak
chodzi o obywatelstwo po moim dziadku. Urodził się on (dziecko nieslubne) na terenach niemieckich w 1918 roku. Był to Górny Śląsk, do jakich dokumentów mam dotrzeć, by dowiedzieć się co dziadek zrobił że swoim, jak mniemam, niemieckim obywatelstwie. W 1921 roku był plebiscyt i ziemię, na których urodził się dziadek z czasem stały się polskie. Od czego zacząć? Mój ojciec (mogę ewentualnie starać się tylko po linii męskiej) urodził się w 1951 roku, nie starał się o obywatelstwo. Dziadek i babcia rozwiązali swoje małżeństwo przez rozwód 4 lata później, dziadek wyjechał do Opola i nie utrzymywał z nikim kontaktu.ja urodziłam się po 1975 roku. Wybieram się w przyszłym tyg do USC i jadę do Ap do Katowic. Czy macie propozycje o jakie dokumenty z tego okresu wnioskować? Czy ma znaczenie to, że np dziadek zrzekł się obywatelstwa niemieckiego (choć legendy Rodzinne mówią inaczej) przed urodzeniem ojca (wtedy sprawa jest zamknięta), a co kiedy zrobił to już po Urodzeniu taty. Czy ma to jakieś znaczenie? Bardzo serdecznie dziękuję za wszelką pomoc. Kasia