Co po studium prawnym...?

• Autor wątku Autor wątku Cała Ona *
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cała Ona *

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam Wszystkich :)

Już wybierając przedmioty na maturę wiedziałam na jakie studia chcę iść - Prawo. Jednak po maturze, miałam kilka zawirowań w swoim życiu, no i studia musiałam odłożyć ze względu na wyjazd do UK. W UK mieszkam już 4 lata, jednak dopiero od roku mogę sobie pozwolić na samorealizację. Pomyślałam o polskich studiach z możliwością nauki na odległość. Kiedy przeglądałam strony internetowe różnych uczelni, natknęłam się na stronę uczelni, która wdrążyła do swojej oferty, również Studium Policealne o kierunkach prawniczych. Pomyślałam więc, czemu nie spróbować...Przecież zawsze marzyły mi się studia prawnicze a takie Studium na pewno da mi jakąś podwalinę w kolejnych krokach edukacji w tym kierunku, poza tym, ucząc się przedmiotów związanych ściśle z prawem na studium, będę mogła stwierdzić, czy Prawo to rzeczywiście coś dla mnie. No i stało się, zaczęłam studium na kierunku "Referent w Kancelarii prawnej". Teraz pod koniec lipca kończę studium. Posiadam ogólną wiedzę z poszczególnych dziedzin prawa polskiego.

Zarejestrowałam się na forum, ponieważ chciałabym jakiejś porady od Was, co mogłabym robić po takim studium w UK? Czy myślicie że w ogóle są jakieś możliwości rozwoju w tym kierunku?

Za pewne zapomniałam o czymś napisać, więc jeśli mielibyście jakieś pytania to odpowiem.

Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam Wszystkich :)
Dziękuję za zainteresowanie tematem.

W zasadzie to odpuść edukację w Polsce jeżeli poważnie myślisz aby tu zostać. Studium prawnicze z Polski znaczyć tu może mniej niż szkoła gastronomiczna z PL.
Jest tu możliwość finansowania studiów, wiec sobie poradzisz.

Dzięki za odpowiedź.:)

Raczej nie myślę o tym, aby zostać w UK na stałe, choć w najbliższej przyszłości (2-3 lata) nie planuję powrotu do Polski.
Ale z uwagi na to, że kiedyś wrócę, nie chciałabym studiować prawa brytyjskiego.

Bardziej myślałam o pracy w biurach pomagających Polakom itp. niż rzeczywiście w kancelarii w uk.

Nie napalam się na nie wiadomo co, ale chciałabym chociaż praktykować, zdobywać jakieś doświadczenie w tym kierunku...

Cała Ona * napisał:
Dzięki za odpowiedź.:)

Raczej nie myślę o tym, aby zostać w UK na stałe, choć w najbliższej przyszłości (2-3 lata) nie planuję powrotu do Polski.
Ale z uwagi na to, że kiedyś wrócę, nie chciałabym studiować prawa brytyjskiego.

Bardziej myślałam o pracy w biurach pomagających Polakom itp. niż rzeczywiście w kancelarii w uk.

Nie napalam się na nie wiadomo co, ale chciałabym chociaż praktykować, zdobywać jakieś doświadczenie w tym kierunku...

Kierunków na studiowanie tu bez liku.
Natomiast Polacy tutaj potrzebują pomocy z prawa brytyjskiego a polskiego to już okazyjnie.
Prawo to akurat dziedzina trochę hermetyczna dla danego kraju, tak więc jeśli nie zostajesz na Wyspach ale i nie wracasz do Polski to taki kierunek nigdzie nie będzie dobry. Pomyśl co innego chcesz/potrafisz albo czym się interesujesz aby to dalej robić. Na pewno warto studiować jeśli masz czas i chęci, byle kierunek wybrać z głową (mam na myśli UK).

Właśnie jestem na etapie myślenia o tym :)
Jest takie coś, co chciałabym robić, myślę że potrafię i jeszcze po jakimś dodatkowym kursie na pewno dałabym radę, tylko, że jakoś bardziej ciągnie mnie w tą drugą stronę...

Powrót