co po wyjawieniu majątku

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Mam pytanie co dalej będzie po wyjawieniu majątku w sądzie.
Czy po tej rozprawie jeżeli dłużnik nie posiada żadnego majątku to Komornik umarza sprawę czy w związku z wnioskiem o wyjawienie majątku nawet jeżeli go nie ma musi nadal prowadzić egzekucje?

asiunianr napisał:
Komornik umarza sprawę
Komornik umorzy postępowanie dlatego, że nie ma z czego egzekwować. Oczywiście za jakiś czas zostanie ponownie wszczęte postępowanie egzekucyjne. I tak do skutku.

no tak też myślałam ale koleżanka miała w 2011 roku pismo że komornik umorzy sprawę po wysłuchaniu wierzyciela. Potem otrzymała pismo z sądu o wyjawienie majątku ale i tak go nie miała i wpisali ją do rejestru dłużników niewypłacalnych. Teraz w zeszłym miesiącu znowu dostała pismo w sprawie wyjawienia majątku w tej samej sprawie więc nie wiem dlaczego Komornik mimo tego że nie miał z czego prowadzić egzekucji i przez te 3,5 roku nie zrobił nic nadal ją prowadził i ponownie próbował umorzyć.

A ja się dołączę do pytania i zapytam, co w przypadku, gdy osoba ma wezwanie do Sądu w sprawie o wyjawienie majątku, a się nie stawia np. kilka krotnie, jest poszukiwana przez policję, ale bez efektów, bo np. wyjechała ta osoba za granicę, np. jakiś przedsiębiorca, to co wtedy? Sąd poszukuje taką osobę, wydając list gończy, a potem ENA, czy umarza sprawę, olewając zlekceważenie wezwań do Sądu?

asiunianr napisał:
Teraz w zeszłym miesiącu znowu dostała pismo w sprawie wyjawienia majątku
asiunianr napisał:
więc nie wiem dlaczego Komornik mimo tego że nie miał z czego prowadzić egzekucji i przez te 3,5 roku nie zrobił nic nadal ją prowadził i ponownie próbował umorzyć.
Co ma piernik do wiatraka? Przecież z wnioskiem do sądu o wyjawienie majątku występuje wierzyciel, nie komornik.

a jeżeli chodzi o moje pytanie dlaczego nie umorzył skoro i tak nie miał z czego prowadzić egzekucji i czy teraz po kolejnej rozprawie o wyjawienie majątku dalej będzie ją prowadził

asiunianr napisał:
no tak wiec dlaczego nie umarza
Nie znamy sprawy, nie wiemy o co wnioskuje wierzyciel itp. Co to Cię obchodzi? Dopóki nie spłacisz długu, to komornik będzie się pojawiał. Naprawdę nie ma znaczenia, czy po drodze odfajkuje kolejne umorzenia i ponowne wszczęcia. Tak jest nawet dla Ciebie taniej.

to nie o mnie chodzi wiec tez za duzo nie wiem ale koleżance chodzi o to aby mogła normalnie pracowac bo ma miec umowe zlecenie a zajete ma konto i zabralby jej cala wyplate
a tak to moglaby pracowac i splacac bezposrednio wierzycielowi

asiunianr napisał:
a tak to moglaby pracowac i splacac bezposrednio wierzycielowi
Niech natychmiast dogada się z wierzycielem. Wierzyciel wniesie o zawieszenie postępowania, a koleżanka będzie mu płacić ustalone raty.

a w takim przypadku nie naliczy komornik i tak opłaty minimalnej jak ona spłaci wszystko?

no właśnie bo ja jej mówiłam, że jak umorzy i po tym spłaci to uniknie tej opłaty

Powrót