Co powinienem zrobić, aby zapłacić mniej niż 15% ?

• Autor wątku Autor wątku Tadeusz60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tadeusz60

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jestem bezrobotnym od 2 lat, dlatego proszę o poradę na forum: po otrzymaniu pisemnego "Postanowienia" zaniosłem "należność pieniężną w łącznej kwocie" do kasy komornika i wpłaciłem! Ustnie poinformowano mnie, że koszty egzekucji to ok. 220 zł.( tak zapamiętałem). Po pewnym czasie dowiaduję się, że jednak nie, lecz 15% z 18500.
Pomimo,że jestem zobowiązany do zapłaty, i to w całości respektuję, jednak okraść się nie pozwolę, gdyż 2800 zł. za napisanie i wysłanie 1 i 1. listu to jawny bandytyzm!
Czy mam jeszcze prawne możliwości zmniejszenia tej kwoty?

Dla informacji z "kim" mam do czynienienia: Postanowienie datowane jest na 2010-09-07, a wysłane dopiero 2010-09-19!!!

Postanowienie jest najprawdopodobniej prawomocne.
Zgodnie z art. 49 ust 7 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji mógłby Pan złożyć wniosek o obniżenie opłaty, ale na to jest tylko 7 dni od dnia uzyskania informacji o ściągnięciu opłaty lub doręczenia postanowienia. Tak więc termin raczej minął.
Ciężko wysłać pismo 19.09.2010r...bo była to niedziela;)

dziękuję za odpowiedź, choć nie jest ani choć trochę pocieszająca. Niestety pozostanę w przekonaniu: z "kim" mam do czynienia!
Z wysłaniem listu w niedzielę, w Poznaniu nie ma najmniejszego problemu - jest czynna poczta główna.

Trochę nie na temat - Tadeusz60 - mogę Cię zapewnić, iż nikt w Poznaniu w niedzielę nie biega na pocztę.

Powrót