co się dzieje jesli skazany niestawi sie na odbywanie kary

• Autor wątku Autor wątku jaca0015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaca0015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
czy są za to jakies konsekwecje czy nic nie zrobiom ja mialem sie stawic 15 lipca 2007 roku i chcę sie stawic w najbliszym czasie

Jeżeli skazany, mimo wezwania, nie stawił się w zakładzie karnym, sąd poleca go doprowadzić. Kosztami doprowadzenia sąd obciąża skazanego. Fakt ten również może być brany pod uwagę przy stosowaniu warunkowego przedterminowego zwolnienia.

jeśli sie nie stawiłes w wyznaczonym terminie a długo juz upłyneło to jestes traktowany jako osoba poszukiwana i pewnie w pózniejszym odsiadywaniu juz wyroku odbije sie to pewnie na wokandzie jak i na braku przepustek i wogule wszystkich "przywilejach"

Yumol niekoniecznie jest tak jak piszesz, ukrywanie się ma większy wpływ na początku odbywania kary np na przydział grupy (p1, p2, p3), poźniej już raczej patrzą na zachownie skazanego wewnątrz zakładu, oczywiście ukrywanie się cały czas dziła na niekorzyść, ale jest tylko jedną z kilku lub kilkunastu składowych, którą biorą pod uwagę przy przepustkach czy warunkowym. Ja znam dużo takich osób, które były poszukiwane a poźniej normalie miały przepustki i wokandy, ale pewnie to zależy też od ZK i obyczajów tam panujących. A jeszcze dodam, że jeśli ktoś jest poszukiwany, ale w końcu sam się zgłosi to bardzo duży plus dla niego i radzę Ci Jaca0015, żebyś własnie tak zrobił i nie czekał, aż w końcu gdzieś Cię zatrzymają

jaca0015 napisał:
czy są za to jakies konsekwecje czy nic nie zrobiom ja mialem sie stawic 15 lipca 2007 roku i chcę sie stawic w najbliszym czasie

zawsze będzie poczytane na + stawienie się osobiste! (piszę to z własnego doświadczenia), choć pamietaj, że za dużo na tym nie zyskasz!:beer:

No właśnie moim zdaniem bardzo dużo zyska, jeśli w końcu sam się zgłosi:rolleyes:

tylko ze więźniowie nie tolerują takich ludzi co wstawiają się sami do kryminału o tym też pamiętaj ....
ile masz do zajechania???

zombie198222 napisał:
No właśnie moim zdaniem bardzo dużo zyska, jeśli w końcu sam się zgłosi:rolleyes:

co zyska? chyba to, że nie będzie już poszukiwany przez policję (i nikt nie weźmie za to kasy!), a z drugiej strony: jakie przywileje może otrzymac taka osoba która stawia się do odbycia kary dwa lata po terminie!:o

max1448 napisał:
tylko ze więźniowie nie tolerują takich ludzi co wstawiają się sami do kryminału o tym też pamiętaj ....
ile masz do zajechania???
tak? a to dlaczego nie toleruja takich ludzi ktorzy sie sami stawiaja? to wstyd stawic sie samemu?, a moze ktos poprostu sie zmienił chce odsiedziec swoje i miec spokoj, Bo ma rodzine i poukładał sobie w miare życie

monika podpisuję się pod twoją wypowiedzią!!! ja kierowałem się takimi przesłankami jakiś czas temu dzwoniąc do bramy zk...:brawo:

marcinmajster napisał:
monika podpisuję się pod twoją wypowiedzią!!! ja kierowałem się takimi przesłankami jakiś czas temu dzwoniąc do bramy zk...:brawo:

oby takich facetów było jak najwiecej dla ktorych ważniejsza jest rodzina niż opinia innych wiezniów:mad:
Marcin to Tobie należą sie brawa :brawo:

zgodzę się z opinią Zombie,znam też kilka osób,które były poszukiwane,a potem nie miały problemu z przepustkami czy wokandami,to jest jeden z wielu czynników które biorą pod uwagę,więc myślę,że nie aż tak bardzo znaczący...

Wezwanie na 15.07.2007 i kolejnego terminu nie było? Rok po terminie stawiennictwa, czyli 15.07.2008 dokumentacja wykonawcza została zwrócona do sądu i zadzwonienie do bram ZK nic nie da - odeslą cię bo nie będa mieli dokumentacji ale przynajmniej w ten sposób sie dowiesz co nieco. Jeżeli jestes poszukiwany celem osadzenia to dokumenty do tego potrzebne są na policji. Chyba że dostałes wezwanie z kolejnym terminem.

jaca0015 napisał:
a to nieprawda.

Marcinmajster jest duża różnica w traktowaniu więźnia jeśli nawet jest 2 lata poszukiwany ale w końcu sam się zgłosi, niż jest poszukiwany i go zatrzymają i doprowadzą

Dostałem wezwanie do wstawienia sie i odbycie kary 34 marca,ide jutro sam.Czy i jakie moga byc tego konsekwencje,że nie wstawiłem sie w określonym terminie?Bardzo prosze o pomoc

konsekwencji nie będzie, mogą nawet zapisać na plus (w końcu stawiasz się sam, bez doprowadzenia). Powodzenia!!!

Powrót