Co to znaczy Zwolnienie z VAT

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Interesuje się tym zwolnieniem z podatku VAT. Jednak chcę zrozumieć co to wgl. znaczy. Chciałbym to skonsultować. Czy np. jeżeli w miesiącu X mam fakturę na 10.000 zł bruto czyli jakoś 7.700 netto. Na moje konto wpływa to 10 brutto i tyle? Nie muszę po prostu zwracać tego vatu? Na tym to polega?

Korzystając ze zwolnienia podmiotowego z vat po prostu nie doliczasz podatku vat do swoich cen, zaś koszty księgujesz w pełnej kwocie (brutto).

Jeśli wystawisz fakturę na 10 000 to nie będzie to 7 700 +vat, tylko po prostu 10 000 zł.
Cała kwota jest Twoim przychodem (a dla nabywcy kosztem).
Nie zwracasz vatu bo w tej kwocie nie ma żadnego vatu.

No dobra a dla tego co płaci fakturę którą ja wystawiłem. Czyli jakaś spółka X, która jest VATowcem to robi mu jakąś różnice czy on nic nie odczuje?

Owszem, jeśli odbiorca faktury jest vatowcem, to robi mu pewną różnicę.
Mianowicie cała kwota takiej faktury stanowi dla niego koszt.
W sytuacji gdyby otrzymał fakturę od innego vatowca kosztem byłaby jedynie kwota netto, zaś vat naliczony w tej fakturze pomniejszałby vat należny odbiorcy (czyli ten, który odbiorca z tytułu własnej sprzedaży odprowadza do US).

Generalnie w transakcjach miedzy dwoma vatowcami liczą się kwoty netto - vat pozostaje neutralny.
Co innego gdy vatowiec otrzymuje fakturę od nievatowca - wówczas cała kwota faktury stanowi koszt.

Trzymając się Twojego przykładu:
- gdyby sprzedawca i nabywca byli vatowcami to przy fakturze wystawionej na kwotę 10 000 sprzedawca uzyskałby przychód ok. 7700, a nabywca poniósł koszt w kwoce 7700.
- gdy sprzedawca nie jest vatowcem jego przychodem będzie całe 10 000, ale kosztem nabywcy również będzie całe 10 000.

Rovan napisał:
... - gdy sprzedawca nie jest vatowcem jego przychodem będzie całe 10 000, ale kosztem nabywcy również będzie całe 10 000.
Na co "Vatowcy" patrzą niechętnie choćby z uwagi na to, że w tym koszcie jest VAT materiałów czy też usług związanych z wytworzeniem sprzedawanego dobra przez "Nievatowca". Pomniejsza to ich dochód o ten właśnie VAT naliczony i dodatkowo zmiesza możliwość odliczenia od VATu należnego.

asaledr napisał:
... Czyli jakaś spółka X, która jest VATowcem to robi mu jakąś różnice czy on nic nie odczuje?
Biorąc pod uwagę konkurencyjność, "Vatowiec" będzie dążył do zakupów u "Vatowca" obchodząc "Nievatowca" bokiem. To tak prostym językiem.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za wyjaśnienie.

A jeszcze dopytam taka sprawa na pograniczu prawa pracy i spółek handlowych.
Co do ofert zatrudnienia typu B2B (samozatrudnienie) czy dla potencjalnego pracodawcy to jest jakieś znaczenie czy ten potencjalny pracownik będzie podpisywał umowę i wystawiał faktury jako spółka zoo? Czyli np. zakładam sobie spółkę zoo jestem tam prezesem i pracuje u jakiejś firmy na zasadzie B2B?

Najpopularniejsze to wiadomo jednoosoba działalność bo tam nawet w nazwie twoje imię. Ale jednak czasem opłaca się bardziej ta spółka zoo. Myślicie że to może być problem dla jakiegoś pracodawcy czy im to bez róznicy?

Nie ma żadnego znaczenia.
asaledr napisał:
... bo tam nawet w nazwie twoje imię. ...
Imię i Nazwisko jako firma przedsiębiorcy - Art. 43^1. Kodeksu cywilnego i następne.

Powrót