Co to znaczy.?

• Autor wątku Autor wątku Ona_8820
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ona_8820

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jednocześnie Sąd doręcza odpis wniosku z załącznikami i zobowiązuje do przedłożenia w terminie 14 dni odpowiedzi na wniosek (w 2 egzemplarzach) zawierającej wszystkie twierdzenia i dowody istotne dla rozstrzygnięcia sprawy, pod rygorem utraty prawa do ich powoływania w toku dalszego postępowania.

Masz udzielić odpowiedzi na otrzymany wniosek (ustosunkować się do niego). Jeśli tego nie uczynisz w nakazanym terminie, to nie możesz w dalszym toku postępowania powoływać się na swoje twierdzenia/zarzuty i przedstawiać dowodów.

Czyli napisać że podtrzymuje wniosek i dowody?

Nie wiemy o co jest sprawa, więc trudno napisać co masz zrobić.

Nie musisz używać żadnego skomplikownego języka, po prostu napisz co chcesz, żeby się w sprawie zadziało. Sędzia zrozumie też sformułowania potoczne, w razie czego dopyta.

Zgadzasz się z wnioskiem? To napisz, że się zgadzasz. Nie zgadzasz się? Napisz, że się nie zgadzasz. Chciałabyś czegoś innego? Napisz czego.

Masz "od siebie" jakieś dowody, które chciałabyś żeby były sądowi znane? To napisz o nich, jak dokumenty to załącz, jak chciałabyś żeby kogoś przesłuchano z jakiegoś powodu to napisz kogo i dlaczego.

Jako uczestnik nie możesz "podtrzymać wniosku i dowodów". Wniosek "trzyma" osoba, która go wniosła. Ty po prostu piszesz, czy się zgadzasz, czy też nie. A jeżeli chcesz, żeby przeprowadzono jakieś inne dowody niż te z wniosku, to możesz o tym napisać.

Takie pismo powoduje, że masz możliwość szerokiego wypowiedzenia się o sprawie i złożenia własnych wniosków dowodowych. Potem też możesz uczestniczyć, ale głównie chodzi o to, żebyś swoje zdanie - a zwłaszcza dowody - przedstawiła teraz, żeby nie było sytuacji że tuż przed zakończeniem sprawy nagle ktoś chce przesłuchania 10 świadków i sprawa się wydłuża o rok.

Ostatnia edycja:
Mój partner wnioskował o przysposobienie mojego syna więc ja jestem uczestnikiem postępowania.
Czyli jak rozumiem wystarczy napisać : Zgadzam się ze złożonym wnioskiem sygnatura akt itp?

Ona_8820 napisał:
Czyli jak rozumiem wystarczy napisać : Zgadzam się ze złożonym wnioskiem sygnatura akt itp?
Poza tym warto by jeszcze przynajmniej w kilku zdaniach napiać dlaczego się Pani z tym wnioskiem zgadza a także napisać czy wg Pani przysposobienie byłoby zgodne z dobrem dziecka oraz wskazać sądowi czy w całości potwierdza Pani fakty jakie zostały wskazane we wniosku.

Powrót