Co tu zrobić w tej sytuacji-chodzi mi o studia i dofinansowanie z PFRON

• Autor wątku Autor wątku tomcraft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
tomcraft

tomcraft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Mam znaczny stopień niepełnosprawności. Korzystałam w przeszłości z dofinansowań typu "Aktywny Samorząd" ale nie ukończyłam prawie nigdy żadnych studiów na tej bazie I stopnia do tego jedynie udało mi się wykorzystać wszystkie środki na dofinansowanie studiów I stopnia jak i podyplomowych. Mam licencjat z politologii ale zrobiłam go zanim byłam niepełnosprawna gdyż niepełnosprawność nabyłam na studiach będąc około 25 roku życia. Teraz minęło od tamtej pory bardzo wiele dziesięcioleci od czasu kiedy kończyłam swój licencjat ale chciałam zrobić inny z np psychologii biznesu ( nie mylić z jednolitymi) jaka jest 3 letnia ale byłam już i z przyczyn zdrowotnych nie ukończyłam a podchodziłam na różne studia licencjackie aż 3 razy.
W PFRON mi powiedziano,że mogą mi w tym wypadku dofinansować studia ale II stopnia ale po swojej rąbniętej politologii jaką kończyłam jeszcze będąc sprawna i nie interesowała mnie polityka bo będąc po zaocznym liceum dla dorosłych chciałam iść obojętnie wtedy co studiować byle by dziennym było i tak też było to nie znoszę tych studiów i ukrywam i nie zrobię na pewno magisterki na bazie tych studiów a co gorsza mają one specjalność "marketing polityczny".
Mało z tego-jak próbowałam się zapisać na studia z pedagogiki II stopnia na bazie tego licencjatu to i powiedziano,że nie jest to kierunek pokrewny do politologii i nie mogę go studiować więc mam wybrać sobie coś pokrewnego.
Dodam,że nie interesuje mnie ani dziennikarstwo czy komunikacja społeczna ani jakieś stosunki międzynarodowe ani jakieś pokrewne do politologii socjologie czy europeistyki więc zaczęłam tym razem bez dofinansowania ze środków z PFRON studiować na koszt własny coś co mnie naprawdę zainteresowało. Jestem na studiach I stopnia i zamierzam je tym razem ukończyć jeśli da mi zdrowie i czas ale nie wiem co z tym PFRON-em bo np chciano mi wcisnąć stypendium dla osób niepełnosprawnych ale przez ukończoną politologie I stopnia mi nie przysługuje nic ale dopiero takie stypendium by mi przysługiwało na studiach II stopnia.
W czym mam problem-otóż chcę skończyć moje obecne studia a jakoś wykreślić tę politologię bo nie interesuje mnie polityka i słyszałam,że administracyjnie mogłabym unieważnić swój dyplom jaki był i tak ledwo obroniony na ocenę 3 co jest moim zdaniem wielkim wstydem i ujmą dla mnie.
Ogólnie to co byście zrobili w mojej sytuacji? Obronić się na tych studiach I stopnia co teraz jestem czy iść po dofinansowanie do tych studiów II stopnia jakie bym zaczęła po swojej politologii???

Powrót