co US robi przez 3 miesiące z moim e-pitem?

• Autor wątku Autor wątku majka51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka51

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 827
Wiem, że mają na zwrot podatku 3 miesiące. Ale czy ktoś zna jakieś logiczne uzasadnienie dlaczego mają na to aż tak dużo czasu?
(Czekam na moje kokosy ze zwrotu od 23 lutego, kiedy to złożyłam pita przez net, dotąd skladałam tradycyjnie i miałam zwrot po 2 tygodniach na koncie... może mi ktoś osłodzi czekanie ;) )

Jak dla mnie logicznym uzasadnieniem jest to, że na dany US przypada dość znaczna ilość podatników, którzy składają bardziej lub mnie skomplikowane deklaracje, a internetowe deklaracje weryfikowane są dłużej (co zauważyłem w praktyce - być może właśnie ich "świeżość" nastręcza problemy). Innym logicznym uzasadnieniem jest "bo ustawa tak stanowi" ;)
Przepis prawny:
Art. 77. § 1. Nadpłata podlega zwrotowi w terminie:
5) 3 miesięcy od dnia złożenia zeznania lub deklaracji, o których mowa w art. 73 § 2 pkt 1-3, z zastrzeżeniem § 2;

Ale czemu ustawa tak nadal stanowi, skoro już nie sprawdzają rachunków na liczydłach? ;) Miesiąc by nie starczył? Naprawdę chciałabym usłyszeć że nie ;)

Cóż - tu należałoby spytać specjalistę od prawa podatkowego, który zna jego historię (więc najlepiej pracownika naukowego na jakimś WPiA). Mi wydaje się ten termin rozsądny (subiektywne odczucie). Ponadto każdy dzień zwłoki po tych 3 miesiącach wiąże się z odsetkami, więc można liczyć, że naszą deklarację przeoczą i spóźnią się ze zwrotem.

majka51 napisał:
Wiem, że mają na zwrot podatku 3 miesiące. Ale czy ktoś zna jakieś logiczne uzasadnienie dlaczego mają na to aż tak dużo czasu?
(Czekam na moje kokosy ze zwrotu od 23 lutego, kiedy to złożyłam pita przez net, dotąd skladałam tradycyjnie i miałam zwrot po 2 tygodniach na koncie... może mi ktoś osłodzi czekanie ;) )

Różnie ludzie mówią o tych e-pitach. Miało być szybciej - wyszło jak zwykle. Ja akurat wolę tradycyjną formę, ale składałem pod koniec lutego i również nadal czekam.

Ja też składałam pit przez internet i po miesiącu miałam zwrot na konto bankowe. Jak dla mnie składanie pitu przez internet jest lepszym rozwiązaniem, omijam kolejki w US, urzędników, i mogę go złozyć kiedy mam czas a nie w wyznaczonych odgórnie godzinach.

Powrót