Co was dziwi, wkurza lub niepokoi w polskim prawie?

• Autor wątku Autor wątku askirkov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie odpowiadasz na moje pytanie, czemu regulacja dot. wniosku ma sens.
Seb72 napisał:
czeka nas wysyp bezpodstawnych oskarżeń o gwałt kierowanych np. przeciwko niechcianym kandydatom na zięciów,
Tak, na pewno wszyscy z niepokojem oczekują takiego wysypu... A serio - uważasz że np. teściowie nie mają lepszych sposobów na niechcianych kandydatów od oskarżenia za tak ciężkie przestępstwo? Pomijając już wątpliwą współpracę z córką, co mogłoby doprowadzić do pociągnięcia do odpowiedzialności karnej samych teściów.

Ostatnia edycja:
to że ktoś jest mało przewidujący, nie jest usprawiedliwieniem tworzenia wadliwego prawa.

tworząc "becikowe" posłowie nie mieli pojęcia że zachęci ono margines społeczny do "produkcji" dzieci, które musi wychowywać państwo, a niestety (i to jest sedno mojego argumentu) setki dzieci cierpią.

tworząc tryb publicznoskargowy dla gwałtu także można wzruszyć ramionami na problemy osób niesłusznie o tenże gwałt oskarżanych. Na Białorusi (pod pozorem dbałości o rodzinę) stworzono prawo przewidujące możliwość odebrania dziecka rodzicom "niepatriotycznym" czy "aspołecznym" i teraz prawo to nadużywane jest do prześladowania opozycji. Czy Polska chce iść drogą białoruską? Taki przepis o możliwości "wrobienia dowolnej osoby w gwałt" może być użyteczny dla prześladowań politycznych.

Gupie prawo własności dopuki coś nie wykopiesz jest twoje naprzykład znajdziesz monete z czasów jakiegoś króla ta ziemia należy do państwa to niech mi ktoś powie za co ludzie płacą skoro dom na którym powiedzmy buduje dom należy do państwa?:mad:

kolejny argument dot. tego, że tryb publicznoskargowy nie powinien być stosowany w sprawach o gwałt to niebezpieczeństwo prześladowań ludzi którzy po prostu lubią BDSM

mnie niepoki mandat za przechodzenie na czerwonym świetle. Z polskich przepisow ruchu drogowego smieja sie w calej Europie!:(

natmark napisał:
Mnie denerwuje brak kary śmierci dla największych zwyrodnialców i tego, że podatnicy muszą takie "coś" utrzymywać przez lata oraz brak resocjalizacji dla takich więźniów.
Problem w tym, że niektórzy z tych zwyrodnialców wykazują wyraźne anomalie w strukturze i funkcjonowaniu mózgu, zwłaszcza w obszarach odpowiedzialnych za uczucia wyższe i kontrolę zachowania. Więc nie do końca wiadomo, w jakim stopniu można ich obwiniać za ich postępowanie.

Z innej beczki: nadal jest tak, że człowiek domyślnie dziedziczy spadek jeśli jego wartość jest ujemna? Mieli zrobić tak, żeby w takiej sytuacji domyślnie następowało odrzucenie spadku.

1. Ja bym jeszcze wprowadził jakiś ekspresowy tryb rozpatrywania spraw o niektóre przestępstwa, np. w sprawach o przekroczenie uprawnień przez rozmaitych funkcjonariuszy. To jakiś absurd, że czasem sądy nie mogą zdecydować przez kilka lat, czy np. policjant słusznie użył broni, czy też nie. Rozprawy w sprawach, które uniemożliwiają ludziom normalną pracę powinny odbywać się co kilka dni albo nawet codziennie.

2. Obniżyłbym podatki zaostrzając jednocześnie kary za uchylanie się od ich płacenia.

3. Wprowadziłbym przepisy, które wyraźnie zakazywałyby częstowania osób niepełnoletnich alkoholem i papierosami ani jakąkolwiek inną substancją odurzającą albo działającą podobnie, jeśli nie jest przepisana przez lekarza.

4. Zwiększyłbym górną granicę grzywny dla wykroczeń z art. 54, 55, 58, 66 § 1, 75 § 1, 77, 78, 81, 95, 95a, 108 i 145 kodeksu wykroczeń.

5. Strasznie wkurza mnie to, że poprzednie rządy nie chciały zrobić porządku z kibolami na stadionach. Całe to stadionowe bydło jest winne śmierci przypadkowych osób i spowodowania olbrzymich szkód finansowych. Cackali się z tą hołotą przez kilkanaście lat.

Ostatnia edycja:
6. dożywotni zakaz pracy z dziećmi dla osób skazanych co najmniej dwukrotnie za handel narkotykami

7. dożywotni zakaz korzystania z jakiejkolwiek formy państwowej pomocy (wykraczającej poza otrzymywanie jedzenia i starych ubrań) dla recydywistów skazanych za najpoważniejsze przestępstwa

8. uregulowanie prawne prostytucji

a) uruchomienie centralnego rejestru osób świadczących usługi seksualne - do wpisu obowiązkowo wymagane badania lekarskie

b) wprowadzenie obowiązkowych kas fiskalnych dla prostytutek i żigolaków

c) uruchomienie publicznie dostępnego rejestru osób, które skorzystały z usług seksualnych świadczonych przez małoletnich i karanie ich potężnymi grzywnami

d) podwyższenie kar dla sutenerów i kuplerów oraz obowiązkowe podawanie ich danych osobowych do publicznej wiadomości

9. podwyższenie kar za świadome zarażenie innych wirusem HIV i obowiązkowe podawanie danych osobowych sprawców do publicznej wiadomości

10. obowiązkowe podawanie do publicznej wiadomości danych osobowych sprawców najpoważniejszych przestępstw

askirkov napisał:
2. Obniżyłbym podatki zaostrzając jednocześnie kary za uchylanie się od ich płacenia.

problemem jest egzekucja, możesz sobie karać kogoś ile chcesz

askirkov napisał:
Zwiększyłbym górną granicę grzywny dla wykroczeń z art. 54, 55, 58, 66 § 1, 75 § 1, 77, 78, 81, 95, 95a, 108 i 145 kodeksu wykroczeń.

nie wysokość, a nieuchronność kary się liczy, to wątek na dłuższą dyskusję

askirkov napisał:
Z innej beczki: nadal jest tak, że człowiek domyślnie dziedziczy spadek jeśli jego wartość jest ujemna? Mieli zrobić tak, żeby w takiej sytuacji domyślnie następowało odrzucenie spadku.

ta regulacja jest po to, żeby chronić wierzycieli, można rzeczywiście polemizować nad jej słusznością

askirkov napisał:
Strasznie wkurza mnie to, że poprzednie rządy nie chciały zrobić porządku z kibolami na stadionach.
ten zrobił?

askirkov napisał:
1. Ja bym jeszcze wprowadził jakiś ekspresowy tryb rozpatrywania spraw o niektóre przestępstwa, np. w sprawach o przekroczenie uprawnień przez rozmaitych funkcjonariuszy. To jakiś absurd, że czasem sądy nie mogą zdecydować przez kilka lat, czy np. policjant słusznie użył broni, czy też nie. Rozprawy w sprawach, które uniemożliwiają ludziom normalną pracę powinny odbywać się co kilka dni albo nawet codziennie.

to jest chyba niekonstytucyjne, równe prawo do sądu?

matika100 napisał:
nie wysokość, a nieuchronność kary się liczy, to wątek na dłuższą dyskusję
Nadmierne uproszczenie. Liczy się jedno i drugie. Można byłoby wprowadzić maksymalnie 50 zł grzywny za wszystkie przestępstwa i obserwować skutki.

matika100 napisał:
to jest chyba niekonstytucyjne, równe prawo do sądu?
Konstytucję można zmienić w drobnym zakresie. Właśnie w takich sprawach, które uniemożliwiają ludziom pracę, bo wiążą się z obowiązkowym zawieszeniem do momentu prawomocnego rozstrzygnięcia.

matika100 napisał:
Nie wiem, czy ten dokładnie, bo nie mam dokładnej historii zmian poszczególnych przepisów, ale obecna wersja ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych przewiduje znacznie surowsze kary niż poprzednia ustawa z 1997 roku. Wtedy zakaz wstępu na imprezę masową był od 3 do 12 miesięcy. Teraz jest do 6 lat. Oprócz tego katalog zabronionych zachowań znacznie się poszerzył. Ale strasznie długo trzeba było na to czekać.

11. Zlikwidowałbym Ministerstwo Sportu

12. Zlikwidowałbym te wszystkie kretyńskie komisje śledcze

13. Wprowadziłbym do szkół obowiązkowe przedmioty o nazwie "wiedza o życiu" i "podstawy psychologii" zamiast tylu godzin historii czy innego badziewia. Na tych przedmiotach dzieci uczyłyby się m.in., jak przetrwać w dysfunkcyjnej rodzinie, gdzie szukać pomocy, jeśli nie można liczyć na najbliższe otoczenie, jak się skutecznie uczyć i o podstawach prawa.

Ostatnia edycja:
14. wprowadziłbym akcyzę tłuszczową, cukrową i od innych świństw na niezdrowe produkty żywnościowe

15. wprowadziłbym cofnięcie refundacji leczenia dla osób zaniedbujących badania kontrolne i obowiązek przypominania o terminach takich badań przez lekarza

16. zwiększyłbym kwotę wolną od podatku do 10 000 zł

17. wprowadziłbym kilka stawek zasiłków socjalnych, tak żeby ludziom opłacało się stopniowo wzbogacać bez ryzyka nagłej utraty całego zasiłku

18. wprowadziłbym opłatę dodatkową do abonamentu za internet dla przestępców internetowych

19. zalegalizowałbym aborcję do 3 miesiąca, dla najbiedniejszych byłaby za darmo, dla bogatszych stopniowo coraz droższa aż do pełnej kwoty

20. zlikwidowałbym Senat i ograniczyłbym liczbę posłów do 300

21. wprowadziłbym opcję domyślną zgody na transplantację organów w razie śmierci

22. wprowadziłbym ustawowy zakaz nazywania punktów gastronomicznych McD... "restauracjami", gdyż urąga to elementarnej przyzwoitości

askirkov napisał:
wprowadziłbym opcję domyślną zgody na transplantację organów w razie śmierci

Zupełnie niepotrzebnie, bowiem takie rozwiązanie już funkcjonuje - por. art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 1 lipca 2005 r. o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów.

Całkiem odrębną kwestią jest natomiast funkcjonowanie tego uregulowania w praktyce medycznej...

To dobrze. Najwyraźniej miałem nieaktualne informacje. Ale i tak najważniejszy dla odnowy naszego nieszczęsnego kraju jest punkt 22.

To, że w świetle prawa dzieją się rzeczy niezgodne z podstawami zdrowego rozsądku, logiki i zwyczajnego ludzkiego podejścia np. to, że moje dzieci w wieku 10 lat mogą odziedziczyć 80tys zł długu po wujku, którego nigdy nie poznały, lub to, że wymaga się kas fiskalnych, których jeszcze nie ma na rynku. Jak również to, że w świetle prawa polskiego płacę prawie 1000zł ZUSu, a kolejne 350 płacę na zdrowotne za firmę, choć NA CO? - nie wiem. To, że markety zażynają polską drobną przedsiębiorczość i nie płacą podatków. No i takie jest polskie prawo - jeśli nie jest się Chińczykiem tylko Polakiem, będzie się dostawać po tyłku. Najpierw Hitler, potem komuniści, teraz polska władza. No i to mnie wkurza :(

23. Wprowadziłbym przepis, który umożliwiałby zasądzenie drobnej nawiązki od pełnoletniego świadka przestępstwa popełnionego na szkodę małoletniego do lat np. 13, jeśli świadek ten nie zgłosi tego przestępstwa na policję lub do prokuratury. Nawiązka byłaby na rzecz pokrzywdzonego dziecka.

Ostatnia edycja:
A mnie wkurza i niepokoi egzekucja komornicza niepłaconych długów

Stosunek do konopi, silnie polityczny, bez logicznych podstaw.

Sporo badań wskazuje na szkodliwy wpływ marihuany, zwłaszcza przy długotrwałym paleniu. Szczególnie narażone na trwałe negatywne konsekwencje zdają się młode osoby.

Jeszcze więcej badań wskazuje na o wiele większą szkodliwość alkoholu i papierosów. Nagonka na konopie to przerasta wszelkie wyobrażenie, i najwięcej maja do powiedzenia ludzie którzy nie mają o tym 'zielonego' pojęcia.

Wystarczy przeczytać sobie abstrakty z kilkanastu/kilkudziesięciu metaanaliz badań dotyczących tego zagadnienia i już wie się więcej niż przeciętny lekarz. A dzisiaj mnóstwo artykułów naukowych jest dostępnych za darmo.

nadużywanie tymczasowego aresztowania, czas rozpatrywania zabezpieczenia alimentów- z czego Ci ludzie mają żyć?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót