Co z dzieckiem?

• Autor wątku Autor wątku Arnika110383
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arnika110383

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, jestem w związku małżeńskim.Od roku mamy córeczkę.Niestety przestało nam się układać i myślę na chwile obecną o wyjeździe do mojego miasta rodzinnego (odleglosc ok.100 km) i separacji z mężem.Podpisalismy z mężem umowę ze zlobkiem do którego coreczka od września na uczęszczać.Jakie byłyby konsekwencje jeśli wyjechałabym od męża do mojego rodzinnego domu i zabrała ze sobą córkę? Czy maz moglby zgłosić uprowadzenie? I druga kwestia-czy mogłabym(musiałabym?) w razie wyjazdu wypisać dziecko sama ze żłobka w mieście gdzie mieszkam z mężem? Czy jestem jakoś prawnie ze zlobkiem zwiazana?

Arnika110383 napisał:
Czy maz moglby zgłosić uprowadzenie?
Mógłby zgłosić to sądowi rodzinnemu (np. w ramach wniosku o ustalenie miejsca pobytu przy nim). Mógłby teoretycznie zgłosić sprawę na policję ale z punktu widzenia prawa karnego to co Pani zrobi nie jest przestępstwem (nie jest to uprowadzenie rodzicielskie o ile przysługuje Pani pełna władza rodzicielska).

Miejsce pobytu dziecka jest faktycznie tam gdzie mieszkamy.Czy zatem gdybym wyjechała,i taki wniosek trafił do sądu, dziecko zostałoby mi odebrane? Przysługuje mi pelna władza rodzicielska. Mówi się powszechnie, ze miejsce dziecka jest przy matce...Czy to jest tak, ze maz nie mógłby mi córki odebrać? Czy w związku z miejscem zamieszkania dziecka,jestem na straconej pozycji?

Nie prawda że tobie jako matce przysługują większe prawa. Oboje macie takie same na tą chwilę. Pamiętaj że to ty się wyprowadzasz. Mąż może to wykorzystać przy rozwodzie i walczyć i twoja winę za rozpad związku. Może mieć to też wpływ na pokrywanie przez ciebie kosztów dojazdu na późniejsze kontakty z córką.

Arnika110383 napisał:
Czy zatem gdybym wyjechała,i taki wniosek trafił do sądu, dziecko zostałoby mi odebrane?
Niekoniecznie. Sąd wtedy rozważy za i przeciw odnośnie tego przy którym z rodziców ustalić miejsce pobytu. Po wyprowadzce z dzieckiem może Pani sama złożyć wniosek o ustalenie miejsca pobytu córki przy Pani (do sądu rejonowego właściwego miejscowo ze względu na Pani i córki miejsce zamieszkania po wyprowadzce). Natomiast w przypadku sprawy o ustalenie kontaktów to tak jak pisze @karolla0905 może być Pani obciążona kosztami dojazdów. Sprawa o ustalenie miejsca pobytu i kontakty może być rozstrzygana przez sąd w jednym postępowaniu łącznie.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi

Powrót