Co z prawami autorskimi, gdy art-dorobku nie uwzględniono w sprawie spadkowej?

• Autor wątku Autor wątku 8411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

8411

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Potrzebuję pomocy/podpowiedzi w następującej sprawie. 2 lata temu zmarła bliska mi osoba, a jedynym spadkobiercą został jej ojciec. Tuż po śmierci potomka przeprowadził sprawę spadkową, w której nie uwzględnił jednak (nie podał jako "przedmiot" spadku) tekstów artystycznych napisanych przez zmarłego w ciągu krótkiego życia. Kto w tej sytuacji jest w posiadaniu praw autorskich? Czy istnieje jakaś szansa, by spisac umowę o przeniesienie tych praw na mnie? Spadkobierca (ojciec zmarłego) nie miałby nic przeciwko temu, wstępnie już o tym rozmawialiśmy. Jakie kroki powinnam wykonac i jakie koszty się z tym wiążą? Będę wdzięczna za odpowiedź i wszelkie wskazówki.

8411 napisał:
... Tuż po śmierci potomka przeprowadził sprawę spadkową ...
Na której Sąd tylko stwierdził nabycie spadku.
8411 napisał:
... Kto w tej sytuacji jest w posiadaniu praw autorskich? ...
Prawa autorskie majątkowe przeszły na spadkobiercę.
8411 napisał:
... Czy istnieje jakaś szansa, by spisac umowę o przeniesienie tych praw na mnie? Spadkobierca (ojciec zmarłego) nie miałby nic przeciwko temu, wstępnie już o tym rozmawialiśmy. Jakie kroki powinnam wykonac i jakie koszty się z tym wiążą? ...
Zawrzeć odpowiednią umowę w formie pisemnej z posiadaczem praw autorskich majątkowych, ze wszystkimi ustaleniami wymaganymi Ustawą.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za pomoc! Cieszę się, że uregulowanie tej kwestii będzie mogło odbyć się bezkosztowo i poza murami sądu.

Mam już wzór umowy o przeniesienie praw autorskich i moją wątpliwość wzbudzają jeszcze 3 paragrafy. Jeśli nie będzie to nadużyciem z mojej strony, pozwolę sobie spytać, czy dobrze je rozumiem, i znów poprosić o odpowiedź:

=> Wynagrodzenie WŁAŚCICIELA PRAW określone na podstawie niniejszej Umowy obejmuje również przeniesienie prawa do zezwalania na wykonywanie autorskiego prawa zależnego na polach eksploatacji wskazanych wyżej. Wynagrodzenie to obej-muje wszystkie wskazane wyżej pola eksploatacji.

Tego zupełnie nie rozumiem... O jakie wynagrodzenie i jakie przeniesienie chodzi?

=> Z tytułu nabycia praw do dzieł wymienionych w paragrafie 1 NABYWCA zapłaci WŁAŚCICIELOWI PRAW kwotę ……… zł (słownie: ……… złotych) w terminie 7 dni od podpisania niniejszej umowy.

CZY TAKI PUNKT MOŻNA CAŁKOWICIE USUNĄĆ, CZY TEŻ MOŻNA WPISAĆ 0 (ZERO) ZŁ? CZY TEŻ ZMIENIĆ BRZMIENIE PARAGRAFU NA – „(…) NABYWCA NIE PŁACI WŁAŚCICIELOWI ŻADNEJ KWOTY”? Osobiście chętnie zapłaciłabym właścicielowi za te prawa autorskie, ale wiem, że on ode mnie żadnej kwoty nie przyjmie.

=> W razie skierowania przeciwko NABYWCY roszczeń́ przez osoby trzecie z tytułu naruszenia w wyniku korzystania przez NABYWCĘ z utworów w zakresie określonym przez niniejszą umowę przysługujących im praw autorskich, NABYWCA zawia-domi o tym fakcie niezwłocznie WŁAŚCICIELA PRAW, który zobowiązuje się do przejęcia powyższych roszczeń́.

Rozumiem, że jeśli będę eksploatować utwory, osoby trzecie mogą mieć do tego zastrzeżenia i wystosować przeciwko mnie roszczenia finansowe - tak? Nawet gdyby tak się stało, wolałabym nie obarczać takimi uwikłaniami (jakimikolwiek konsekwencjami finansowymi) właściciela praw. Czy mogę zatem zamienić ostatnią część (ostatnie zdanie podrzędne tego paragrafu) na: "ale sam zobowiązuje się do przejęcia powyższych roszczeń́"?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
8411 napisał:
... O jakie wynagrodzenie i jakie przeniesienie chodzi?...
Prawa autorskie majątkowe przenosi się. Jeśli miałoby to odbyć się nieodpłatnie musi być wyraźnie zaznaczone w umowie o przeniesieniu. Ważne jest uzyskanie prawa do wykonywania praw zależnych.
8411 napisał:
... Rozumiem, że jeśli będę eksploatować utwory, osoby trzecie mogą mieć do tego zastrzeżenia i wystosować przeciwko mnie roszczenia finansowe - tak?...
Tutaj chodzi o sytuację gdyby utwór naruszał prawa osób trzecich, gdyby był "plagiatem" w części lub całości.

PS.
Próbowałaś chociaż zapoznać się z odnośnikiem umieszczonym w poście powyżej :?:

Ostatnia edycja:
Przeczytałam rozdział 5 tej ustawy, dziękuję za link. Gdybym znalazła w nim odpowiedzi lub wskazówki, by móc zrozumieć wypisane fragmenty umowy, nie zadawałabym dodatkowych pytań. Wątek odnoszący się do wynagrodzenia nadal nie jest dla mnie jasny, wyczerpujące odpowiedzi dotyczące dwóch pozostałych zagadnień natomiast bardzo doceniam. Dziękuję za poświęcony czas.

8411 napisał:
... Wątek odnoszący się do wynagrodzenia nadal nie jest dla mnie jasny, ...
Jak widać korzystasz ze wzoru z odpłatnym przeniesieniem praw. Jak napisałem powyżej:
LeszsekS napisał:
... Jeśli miałoby to odbyć się nieodpłatnie musi być wyraźnie zaznaczone w umowie o przeniesieniu. ...

8411 napisał:
Przeczytałam rozdział 5 tej ustawy, dziękuję za link. Gdybym znalazła w nim odpowiedzi lub wskazówki, ...
Przepis prawny:
Art. 43.
[Prawo do wynagrodzenia dla twórcy]

1. Jeżeli z umowy nie wynika, że przeniesienie autorskich praw majątkowych lub udzielenie licencji nastąpiło nieodpłatnie, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
Ustawa.

Ostatnia edycja:
Ok, czyli punkt pierwszy, o który pytałam, dotyczy wynagrodzenia łączącego się z podpisaniem umowy o przeniesienie. A zatem pierwsze i trzecie pytanie dotyczą tego samego wątku. Czytając umowę, myślałam, że chodzi o jakieś wynagrodzenie, które będzie konsekwencją np. używania (publikowania, projekcji itp.) utworów już po podpisaniu umowy i przeniesieniu praw autorskich (W razie gdyby np. w późniejszym czasie przyniosły one jakiś dochód). Teraz rozumiem, dzięki.

Dzień dobry w nowym roku :-)

To jeszcze kilka pytań związanych z tym tematem...

A jeśli sprawa spadkowa po śmierci twórcy się nie odbyła, ale jedynie załatwiono u notariusza kwestie związane z nieruchomościami itp., nie uwzględniono natomiast praw autorskich, to:

=> czy taką sprawę należy przeprowadzić w sądzie - i w którym, jeśli twórca żył i był zameldowany w jednej miejscowości, a zmarł w innej?

=> Jakie są koszty takiej postępowania? Wyczytałam wśród różnych informacji w necie, że trzeba złożyć w sądzie wniosek (50-100 zł), ale na tym się chyba sprawa nie kończy?

I chodzi oczywiście o to, by w wyniku tej sprawy/postępowania, prawa autorskie odziedziczyli nie tylko rodzice twórcy, ale też osoba niespokrewniona, z którą już ten temat wszyscy bliscy zmarłego omówili i nie mają nic przeciwko.

Będę wdzięczna za informacje, pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Czyli po poświadczeniu dziedziczenia nastąpił częściowy dział spadku. Zwróćcie się do notariusza o uzupełnienie działu spadku. Jeśli nie było testamentu spadek dziedziczą spadkobiercy ustawowi. Jeśli chcecie udział we współwłasności praw autorskich majątkowych przekazać innej osobie będzie to darowizna. Notariusz powinien Was wszystko wytłumaczyć i odpowiednio pokierować.

Powrót