Bardzo dziękuję za pomoc! Cieszę się, że uregulowanie tej kwestii będzie mogło odbyć się bezkosztowo i poza murami sądu.
Mam już wzór umowy o przeniesienie praw autorskich i moją wątpliwość wzbudzają jeszcze 3 paragrafy. Jeśli nie będzie to nadużyciem z mojej strony, pozwolę sobie spytać, czy dobrze je rozumiem, i znów poprosić o odpowiedź:
=> Wynagrodzenie WŁAŚCICIELA PRAW określone na podstawie niniejszej Umowy obejmuje również przeniesienie prawa do zezwalania na wykonywanie autorskiego prawa zależnego na polach eksploatacji wskazanych wyżej. Wynagrodzenie to obej-muje wszystkie wskazane wyżej pola eksploatacji.
Tego zupełnie nie rozumiem... O jakie wynagrodzenie i jakie przeniesienie chodzi?
=> Z tytułu nabycia praw do dzieł wymienionych w paragrafie 1 NABYWCA zapłaci WŁAŚCICIELOWI PRAW kwotę ……… zł (słownie: ……… złotych) w terminie 7 dni od podpisania niniejszej umowy.
CZY TAKI PUNKT MOŻNA CAŁKOWICIE USUNĄĆ, CZY TEŻ MOŻNA WPISAĆ 0 (ZERO) ZŁ? CZY TEŻ ZMIENIĆ BRZMIENIE PARAGRAFU NA – „(…) NABYWCA NIE PŁACI WŁAŚCICIELOWI ŻADNEJ KWOTY”? Osobiście chętnie zapłaciłabym właścicielowi za te prawa autorskie, ale wiem, że on ode mnie żadnej kwoty nie przyjmie.
=> W razie skierowania przeciwko NABYWCY roszczeń́ przez osoby trzecie z tytułu naruszenia w wyniku korzystania przez NABYWCĘ z utworów w zakresie określonym przez niniejszą umowę przysługujących im praw autorskich, NABYWCA zawia-domi o tym fakcie niezwłocznie WŁAŚCICIELA PRAW, który zobowiązuje się do przejęcia powyższych roszczeń́.
Rozumiem, że jeśli będę eksploatować utwory, osoby trzecie mogą mieć do tego zastrzeżenia i wystosować przeciwko mnie roszczenia finansowe - tak? Nawet gdyby tak się stało, wolałabym nie obarczać takimi uwikłaniami (jakimikolwiek konsekwencjami finansowymi) właściciela praw. Czy mogę zatem zamienić ostatnią część (ostatnie zdanie podrzędne tego paragrafu) na: "ale sam zobowiązuje się do przejęcia powyższych roszczeń́"?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.