Co z tego będzie? Alkohol

• Autor wątku Autor wątku grus_ezg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grus_ezg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem nieletni. Jednego dnia z kolegą umówiłem się na wódkę krótko mówiąc. I nic nie myśląc do parku poszliśmy. Zostaliśmy złapani. Mam 17 lat i zostałem potraktowany jak dorosły (tak mi powiedzieli) i otrzymałem mandat 100zł, a kolegę który jeszcze nie miał 17 lat skończone odwieźli do domu (za głupotę się płaci). Powiedziano nam, że na tym koniec. Przedwczoraj kolega otrzymał wezwanie na komendę na przesłuchanie jako świadek w art. 208 kodeksu karnego (Rozpijanie Nieletnich). Jeśli ktoś by mógł powiedzieć czy to o mnie chodzi czy o sklep, w którym kolega zakupił alkohol. Czy również mogę/otrzymam takie wezwanie? Byłem tylko przy spożyciu więc co oni mogliby chcieć ode mnie. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji więc trochę się boje a chciałbym to wszystko załatwić bez wiedzy rodziców. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Rozpijanie małoletniego to przestępstwo polegające na podawaniu nieletniemu alkoholu, ale zwykle przez dłuższy czas, albo w jakiejś większej ilości. jednorazowa sprzedaż alkoholu, lub udostępnienie go zwykle nie stanowi przestęsptwa.
Kolegę się pewnie zapytają skąd miał alkohol, czyczęsto ta osoba mu go udostępnia itd. Może chodzić teoretycznie o ciebie, może sobie wymyślili ze ty mu często dajesz alkohol i tym samym go rozpijasz, trochę trudno zgadnąć.

niekiedy pojedyncze podanie alkoholu też jest rozpijaniem...

to zależy ile itd.
zasadniczo to nie powinno być jednorazowe

Alkohol on przyniósł. Może być kto dał pomysł picia? Mnie nie sprawdzono alkomatem nawet. Może chcą wiedzieć skąd wziął?

No z tego co mówisz może wynikać że chcą wiedzieć skąd wziął

Powrót