co z tym WTC

• Autor wątku Autor wątku franek89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franek89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pewne pytanie, mianowicie moja mama wrocila z Angli w kwietniu po wczesniejszym zgloszeniu tego do WTC. po czym az do sierpnia dostawala Wtc co tydziuen w kwocie 52 F i teraz przychodzi list ze trzeba oddac 976 cos tam i moje pytanie jest nastepujace :
Czy to musi byc oddane ?
Jakie sa konsekwencje nie oddania?
I na jakiej podstawie Oni naliczaja sume do oddania ?
I czy dobrze zrozumialem ze musi oddac poniewaz go nie wykorzystala ?

z gory dziekuje i pozdrawiam

franek89 napisał:
Mam pewne pytanie, mianowicie moja mama wrocila z Angli w kwietniu po wczesniejszym zgloszeniu tego do WTC. po czym az do sierpnia dostawala Wtc co tydziuen w kwocie 52 F i teraz przychodzi list ze trzeba oddac 976 cos tam i moje pytanie jest nastepujace :
Czy to musi byc oddane ?

w jaki sposob zglosila, potrafi to udowodnic?
jesli nie to ma klopot, oni wyplacali wtc do momentu az nie otrzymali renew pack, czyli aplikacji przez ktora odnawia sie claim.
skoro nie bylo jej w uk, to tez nie pracowala w uk, a jak sama nazwa mowi wtc to working tax credit, podstawowym warunkiem zeby go otrzymac jest praca.
wiec wtc przestal sie nalezec, jesli miala tego swiadomosc ze sie nie nalezy to ma wieksze klopoty niz gdyby jej nie miala, choc i tak kase trzeba zwrocic.
jesli nie wykorzystala tzn ze kase ma na koncie w banku, wiec niech ja poprostu zwroci do hmrc po klopocie, oni nie wnikaja na co kasa poszla, jesli sie nie nalezala to chca jej zwrot.
konsekwencje za nie oddanie kasy ktora uzyskalo sie poprzez oszustwo(benefit fraud)?
pewnie wiezenie, a definitywnie nakaz zwrotu kasy z odsetkami.

franek89 napisał:
Czy to musi byc oddane ?

i pamietaj, nieznajomosc prawa, przepisow nie jest usprawiedliwieniem, nikt tego nie bedzie bral pod uwage.

nie te pieniadze sa na koncie bo prosilem Ja aby ich nie wydawala tylko wiesz skoro zglaszala to w Ich siedzibie to nie rozumiem faktu , ze musi poniesc konsekwencje z tego tytulu skoro nikt Jej nie uprzedzil o tym ze trzeba to miec na pismie. Cala ta sprawa jest dziwna gdyz powinna dostac dwa taxy i zwrot podatku i nawet tego nie wydala a chca wiecej . i to nazywasz tym swoim prawem ? A Twoje podejscie przepraszam jesli Cie uraze ale jest dosc agresywne szczegolnie ten cytat "nie znajomosc prawa..." dla mnie to bzdet ale dziakuje bardzo za odpowiedz .

franek89 napisał:
nie te pieniadze sa na koncie bo prosilem Ja aby ich nie wydawala tylko wiesz skoro zglaszala to w Ich siedzibie to nie rozumiem faktu , ze musi poniesc konsekwencje z tego tytulu skoro nikt Jej nie uprzedzil o tym ze trzeba to miec na pismie. Cala ta sprawa jest dziwna gdyz powinna dostac dwa taxy i zwrot podatku i nawet tego nie wydala a chca wiecej . i to nazywasz tym swoim prawem ? A Twoje podejscie przepraszam jesli Cie uraze ale jest dosc agresywne szczegolnie ten cytat "nie znajomosc prawa..." dla mnie to bzdet ale dziakuje bardzo za odpowiedz .
Gdziekolwiek, cokolwiek byś nie zalatwiaj zawsze rób to na piśmie, nikt ci pózniej nie powie ze tego nie zalatwiales - taka dobra rada.
Co rozumiesz pod pojęciem "dwa taxy"? Zwrot podatku to inna bajka, nie wypłacana go tygodniowo tylko jednorazowo całość.
To o prawie tez sobie zapamietaj, kiedyś w życiu moze ci sie przydać, to ze nie znasz przepisów nie uchroni cie niegdzie na świcie przed odpowiedzialnością.

chodzi mi o tygodniowe zasilki word tax credit to nie to samo co HMRC czyli zwrot podatku a wiec chyba sie zle zrozumielismy wiec tearz mniej rzetelnie patrze na twoj post wyzej ale i tak bardzo mdziekuje za pomoc i za poswiecony czas

a i jeszcze chodzilo mi ze wtc i podatek dawaly sume naprzyklad 1300F z tego ostatnie dwa zailki tygodniowe + zwort podatku to 300 F mama wydala naprzyklad 200 a Oni chca nadal 1200 wiec tego nie rozumie, lecz nie bierz tego doslownie to przyklady ale tak wyglada sytuacja

franek89 napisał:
chodzi mi o tygodniowe zasilki word tax credit to nie to samo co HMRC czyli zwrot podatku a wiec chyba sie zle zrozumielismy wiec tearz mniej rzetelnie patrze na twoj post wyzej ale i tak bardzo mdziekuje za pomoc i za poswiecony czas

word tax credit to moze daja, ale nie w uk, w uk daja cos takiego jak working tax credit.
patrz sobie jak chcesz na moje wypowiedzi, generalnie mam na to wyj.....
tyle ze twoja wiedza ma sie nijak do mojej wiedzy o tym o czym piszemy, hmrc to brytyjski urzad podatkowy, ktory zajmuje sie przydzielaniem zasilkow takich jak wtc i chtc.
jak juz sie zastanowisz co chcesz wiedziec to wroc i zadaj pytaie.

Powrót