co z tym zrobić ?

• Autor wątku Autor wątku chlopak11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chlopak11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
w zeszłym roku w pazdzierniku zostałem pobity , policja zrobiła notatke, nie byłem na obdukcji, miałem duzy krwiak na udzie przez 2 tygodnie, mam zdjecie, świadkowie są ale nie chca zeznawać.oczywiście wiem kim jest sprawca. Czy moge jeszcze cos wywalczyć w sądzie ? czy sprawa nie uległa juz przedawnieniu?

Jezeli sprawcą jest jedna osoba, to zgodnie z opisem będzie prawdopodobnie przestępstwo - z art. 157 par. 2 kk "§*2.*Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający nie dłużej niż 7 dni,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
przedawnienie - rok od kiedy dowiedziałeś się o sprawcy, więc zakładam że było to w dniu zdarzenia. Jeżeli złożyłeś skargę na policji, to przerywa ona bieg przedawnienia.
Jeżeli chcesz walczyć powinieneś złożyć prywatny akt oskarżenia do sądu rejonowego - wg miejsca popełnienia czynu. w akcie oskarżenia trzeba podać sprawcę, opisać czyn i podać dowody - np wskazać świadków (i ich adresy), których sąd ma przesłuchać

Jakie 157 par. 2 kk? Siniak bez obdukcji to naruszenie nietykalnosci cielesnej z art. 217 par. 1 kk.

Powrót