Co znaczy, że odpowiedź na pozew należy złożyć wraz z odpisem dla strony przeciwnej?

• Autor wątku Autor wątku nowao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowao

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Co znaczy, że odpowiedź na pozew należy złożyć wraz z odpisem dla strony przeciwnej. Dodam, że w sprawie jest kilku pozwanych, a do odpowiedzi na pozew chciałabym dołączyć załączniki w postaci dokumentów - potwierdzeń przelewów wygenerowanych na koncie bankowym i zdjęć... Czy będę musiała iść z tym do notariusza?

To znaczy, że masz złożyć odpowiedź dla sądu oraz powoda (jak jest ich kilku, to dla każdego). Odpowiedzi mają być identyczne wraz z załącznikami. Notariusz jest zbędny.

A jeżeli powód X jest reprezentowany przez osobę Y, to odpowiedź na ten pozew wysyłam na adres powoda X i osoby Y, czy tylko na adres osoby Y?

A co jeżeli w pozwie - oprócz mnie - jest też kilku innych pozwanych? Czy do nich też wysyłam swoje identyczne odpowiedzi wraz załącznikami?

A jeżeli powód X jest reprezentowany przez osobę Y
Też składasz w sądzie. Sąd wie komu przesłać odpowiedź.
A co jeżeli w pozwie - oprócz mnie - jest też kilku innych pozwanych? Czy do nich też wysyłam swoje identyczne odpowiedzi wraz załącznikami?
Nie.

Reset321 napisał:
Cytat:
Nie.

Oczywiście, że tak. Art. 128 k.p.c.

Czy przed złożeniem odpowiedzi, ktoś z Sądu będzie mógł sprawdzić tę odpowiedź pod kątem ewentualnych błędów formalnych?

Czy jeżeli pojawią się błędy formalne, to Sąd z automatu odrzuci moją odpowiedź, nie będzie brał jej pod uwagę i z automatu przyzna rację stronie przeciwnej w efekcie czego strona przeciwna wygra, a ja przegram?

Czy składając odpowiedź, dostanę jakieś potwierdzenie złożenia tej odpowiedzi?

ilaw napisał:
Oczywiście, że tak. Art. 128 k.p.c.

Ale wysyłam te odpowiedzi na własną rękę listem poleconym wszystkim pozwanym, czy składam te odpowiedzi w Sądzie i dopiero Sąd rozsyła je pozostałym pozwanym?

Rozumiem, że jak inny pozwany odpowie na ten pozew, to nie od niego, a z Sądu otrzymam odpowiedź na to, co on tam napisał, tak?

nowao napisał:
Ale wysyłam te odpowiedzi na własną rękę listem poleconym wszystkim pozwanym, czy składam te odpowiedzi w Sądzie i dopiero Sąd rozsyła je pozostałym pozwanym?

Rozumiem, że jak inny pozwany odpowie na ten pozew, to nie od niego, a z Sądu otrzymam odpowiedź na to, co on tam napisał, tak?

Odpisy składasz do sądu, sąd rozsyła je we własnym zakresie.
Tak, odpowiedź innego pozwanego otrzymasz z sądu.

nowao napisał:
Czy przed złożeniem odpowiedzi, ktoś z Sądu będzie mógł sprawdzić tę odpowiedź pod kątem ewentualnych błędów formalnych?
Jeżeli jest taka możliwość to jakimś wyjściem byłoby udanie się osobiście do sądu wraz z odpowiedzią i odpisami a tam skorzystanie z pomocy Biura Obsługi Interesantów. Pracownicy Biura mogą pomóc w sprawdzeniu kwestii formalnych (podpisy, ilość egzemplarzy itp.) a następnie złoży Pani odpowiedź i odpisy na biurze podawczym sądu.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli jest taka możliwość to jakimś wyjściem byłoby udanie się osobiście do sądu wraz z odpowiedzią i odpisami a tam skorzystanie z pomocy Biura Obsługi Interesantów. Pracownicy Biura mogą pomóc w sprawdzeniu kwestii formalnych (podpisy, ilość egzemplarzy itp.) a następnie złoży Pani odpowiedź i odpisy na biurze podawczym sądu.

Aczkolwiek trzeba zaznaczyć, że robią to tylko czasami i wyłącznie z grzeczności. Nie leży to w zakresie ich kompetencji i nie raz widziałem jak krzyczeli na petentów tłumacząc im, że oni się tym nie zajmują i należy iść do prawnika. A przynajmniej tak jest w Krakowie, może w innych miejscowościach chętniej pomagają.

Jak rozumiem, odpowiedź na pozew mogę wysłać też listem poleconym, nie muszę składać jej bezpośrednio w Sądzie, zgadza się?

Składasz pismo wraz załącznikami do Sądu plus odpisy pisma z załącznikami w tylu egzemplarzach ilu jest uczestników postępowania .Jeżeli składasz pismo na biurze podawczym warto mieć dodatkowy odpis dla siebie z potwierdzeniem przyjęcia .

Składając odpowiedź do Sądu, podpisuję go własnoręcznym podpisem. Czy odpisy - jeżeli będą nimi wydruki komputerowe, a nie kserokopie - również powinnam podpisać, czy nie jest to konieczne?

Powinnas podpisać własnoręcznie.

Powrót