Co zrobić aby odzyskać laptopa?

• Autor wątku Autor wątku dysia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dysia88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mój mąż jest kierowcą międzynarodowym i 14 stycznia br. podczas jazdy oglądał film na terenie Francji. Zatrzymała go policja, nałożyła mandat-który mąż na miejscu uregulował i zarekwirowała dowód wykroczenia, czyli laptopa.
Teraz pytanie: jak możemy go teraz odzyskać?
Laptop był nowy, 2-miesięczny, czyli oprogramowanie i cała reszta programów legalna i na gwarancji, wzięty na raty.
Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy żadnego pisma, ani powiadomienia dotyczącego sprawy.
Mąż tylko dostał takie "pokwitowanie" przekazania notebooka do sądu, w którym jest napisane, że: "Do wniosku o udzielenie approachs do przeprowadzenia dla odzyskania notebooka, masz możliwość adresowania korespondencji do sądu na adres (...)"
Proszę o pomoc, co mogę zrobić, aby odzyskać laptopa?

Czy nikt naprawdę się nie orientuje jaki wystosować wniosek ani gdzie się z tą sprawą udać?
Proszę o jakąkolwiek odpowiedź, co robić...

Wiesz ,że gdyby co drugi samochód podczas jazdy oglądał film na pewno by Ci pomogli. Całe szczęście tak nie jest. Podarował bym tego laptopa lepiej mieć męża całego i zdrowego po pracy. Powodzenia

Dlatego też lepiej mieć ten komputer w domu lub go sprzedać, a nie oddać francuskiej żandarmerii za free.. Więcej go już nie weźmie w trasę.

Witam, słuchaj mam ten sam problem...
Mój chłopak jeździ na tirach i prowadził auto a jego kolega oglądał film na laptopie, po czym zatrzymało ich coś w stylu naszej Żandarmerii Wojskowej i ze czemu on ogląda laptopa...(?!)
Oczywiście się tłumaczył ze to kolega oglada sobie film itp. ale Pani z ŻW była tak uparta ze zabrała laptopa pod pretekstem "ograniczonej widoczności"
Laptop nowiutki, też wszystko legalne ale laptopa jak nie było tak nie ma.
Chłopak dostał jakieś pokwitowanie, sprawa się toczy już rok czasu. pisze jakieś apelacje, grzywnę zapłacił a teraz przyszło mu pismo ze 10.10.2014 będzie rozprawa sądowa...
Tak na prawdę olalibyśmy już to ale na laptopie jest WSZYSTKO. Nasze zdjęcia, pamiątki , rzeczy sentymentalne.
Jak by ktoś miał podobną sytuacje to proszę o kontakt, radę cokolwiek.

A kiedy to się stało? my nie dostaliśmy informacji o sprawie w sądzie, odbyła się zaocznie. Czy znacie j francuski? i czy korzystacie z pomocy jakiegoś prawnika?

Powrót