Co zrobić gdy lekarz nie chce wypisać zwolnienia lekarskiego?

• Autor wątku Autor wątku Tanczaszki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tanczaszki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam 17 lat i chodzę do jednego z LO w Warszawie. Zadaję tutaj to pytanie ze względu na to, że nie wiem co robić.

Od piątku jestem dość przeziębiona. Myślałam, że mi przejdzie do poniedziałku, jednakże zrobiło się gorzej. Dziś poszłam do lekarz (innej niż zazwyczaj, ponieważ tamta jest na zwolnieniu) i ta po "obejrzenia" mojego gardła, które trwało 3 sekundy, stwierdziła, że nic mi nie jest. Mimo tego, że ledwo przełykam. Lecz nie o tym sprawa. Chciałabym jutro już iść do szkoły, nie lubię mieć zaległości, nawet gdy źle się czuję. Jednakże dziś miałam sprawdzian z matematyki i muszę mieć na jutro zwolnienie lekarskie. Lekarz odmówił, powołując się na jakąś ustawę. Nie wiem co mam w tej chwili zrobić. Jeśli na jutro nie zaniosę zwolnienia to dostanę jedynkę niepoprawialną co jest równoznaczne z zagrożeniem (w moim przypadku). Nigdzie tej ustawy nie mogę znaleźć, a nauczycielka jest nieugięta i fanatyczna na tym punkcie (wymaga również zwolnienia z powodu pogrzebu co najmniej trzy dni przed nieobecnością). Co można w tej sytuacji zrobić?

Tylko, że to jest Kuratorium Oświaty w Kielcach, a nie w Warszawie.
Już przeglądałam tą stronę wcześniej. Ale dziękuję za odpowiedź. :)

Obowiązuje w całej Polsce, skontaktuj się ze swoim kuratorium.

Powrót