Co zrobic gdy po podziale spadku nie chce sie byc splaconym?

• Autor wątku Autor wątku zwerg13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zwerg13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam prosbe,
wystapilem o podzial spadku po zmarlej matce o mieszkanie( wykupione przez matke i ojca) , sprawa w toku. Uczestnicy postepowania Ja, Ojciec i siostra. Razem z siostra mamy konflikt z ojcem i jego konkubina. Ojciec mieszka w tym mieszkaniu i chce splacic nasza czesc, lecz My nie chcemy zrezygnowac z naszej polowy. Wszyscy w trojke jestesmy na tym mieszkaniu zameldowani. I teraz powstaje problem , poniewaz Ja studiuje za granica, a moja siostra mieszka i pracuje w innym miescie.
Co powinnismy zrobic, aby pozostac przy naszej polowie, jezeli by Ojciec wystapil do sadu o wykup naszych czesci??? Powinienem zrzec sie swojej polowy na strone mojej siostry, aby ta miala wieksze szanse, w sadzie????

Z gory bardzo dziekuje za POMOC!

nawet jeżeli spiszecie sie(ty na siostre)to i tak nie bedziecie mieli możliwości spłaty ojca gdyż żadne z was nie zamieszkuje w tym mieszkaniu a dla niego jest to miejsce jego zamieszkania-przy zniesieniu współwłasności i braku porozumienia to ojcu zapewne zostanie wydany nakaz spłacenia waszych części<> i nie macie połowy a połowe udziałów po mamie co daje wam po 1/8 czyli łącznie 1/4 co nie daje udziału większosciowego

Wielkie dzieki za odpowiedz,czyli nic w tej sytuacji nie da sie zrobic oprocz tego ze jedno z nas musialoby tam zamieszkac??????

nawet zamieszkanie nie pozwoli wam osiągnąć zamierzonego celu i nie pozbędziecie sie ojca z tego mieszkania-gdyż to on jest właścicielem w 3/4

Wielkie , wielkie dzieki za twoja RADE!!!!!:ok:

Powrót