Co zrobic w sytuacji patologi wymiaru sprawiedliwości

• Autor wątku Autor wątku pokrzywdzony 22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pokrzywdzony 22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jeżeli ustanowiony prawnik reprezentujący mnie na procesie nienależycie to zrobił nie przedstawił sądowi dowodów, odmówił napisania apelacji w oparciu o przedstawiane dowody, sprawa zgłaszana do ORA kończy się brakiem wyjaśnień i stwierdzeniem, że wszystko było Ok. Adwokat nie przesyła mi wyroku a sąd nasyła na mnie komornika po wpisaniu w wyrok klauzuli natychmiastowej wykonalności, kiedy nawet nie znam sposobu uregulowania zasądzonej należności tj nr. konta i zajmuje pobory żony.....czy taka ma być sprawiedliwość...?

Odnosząc się do drugiej kwestii - to nie sąd "nasyła" komornika tylko wierzyciel (druga strona postępowania). To on powinien udzielić ci informacji o numerze konta. W zakresie czynności komornika możesz złożyć skargę albo wnieść o zwolnienie przedmiotów spod egzekucji.

Co do pełnomocnika - można pozwać pełnomocnika o odszkodowanie za niewłaściwe prowadzoną sprawę. Wtedy sąd oceni jego działanie w świetle materiałów, które złożysz. Chociaż pierwszy raz słyszę, żeby pełnomocnik odmówił sporządzenia apelacji, zazwyczaj robią jak klient chce.

Czy to była sprawa o alimenty?

Wszystko jest już po fakcie: skargi składane, wnioski do sądu o wstrzymanie egzekucji i nawet do prokuratury i nic nie pomogło,

ORA nawet się nie wysiliła aby to wyjaśnić, to jak, czy sąd podejmie sprawę kiedy odsyła mi pozwy ze względu na brak adresu pozywanych, a prokuratura odmawia przeprowadzenia śledztwa...

Pełnomocnik nie tylko odmówił mi sporządzenia apelacji, ale nie wniósł wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych od takiej apelacji i dla ubezpieczenia swojego napisał w ostatnich godzinach terminu jej składania opinię o bezpodstawności jej składania. Kiedy sam ją złożyłem to pojawił się na rozprawie apelacyjnej chyba tylko po to aby zainkasować przyznaną od sądu kasę za to "że mnie reprezentował"...

Sprawa toczyła się o mobbing i nieuzasadnione zwolnienie z pracy...
Moderacja
Proszę nie pisać postu, pod postem. Jest możliwość edycji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak wyżej napisała Vivecca - składaj pozew o wypłatę odszkodowania.
Pełnomocnik ma obowiązek podać Ci numer polisy OC. Każdy profesjonalny pełnomocnik ma obowiązek taką posiadać.

Powrót