Co zrobić z nękającym ubezpieczycielem?

• Autor wątku Autor wątku Bionica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bionica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Miałam samochód ubezpieczony w firmie Wefox działającej za pośrednictwem Unext. Samochód sprzedałam kilka dni przed końcem okresu ubezpieczenia. Zawiadomiłam ubezpieczyciela poprzez formularz na stronie. Ubezpieczyciel odmówił uznania umowy sprzedaży bo mu się treść nie podoba. W oparciu o tą samą umowę sprzedaży Wydz. Komunikacji zarejestrował zbycie pojazdu przez mnie oraz zarejestrował go na nabywcę. Nie było żadnych uwag.

Wefox / Unext samowolnie nie uznał tej umowy i przedłużył polisę na mnie a teraz domaga się zapłaty składki. Napisali wprost, ze na podstawie tej umowy nie mogą zamknąć polisy bo rzekomo nie mogą zidentyfikować pojazdu. To kompletna bzdura. Dodatkowo mieli numer polisy więc dokładnie wiedzą o który pojazd chodzi. Z tego co czytam na necie podobne praktyki tej firmy są powszechne. Z ostrożności, przesłałam ponownie zawiadomienie o sprzedaży auta listem poleconym na adres siedziby Wefox. To już po terminie zgłoszenia, gdy zorientowałam się, że nie potwierdzili wpłynięcia zawiadomienia poprzez stronę i robią takie dziwne trudności. Treść korespondencji mailem potwierdza złożenie zawiadomienia przez stronę internetową w terminie 14 dni. Zadzwoniłam na infolinię wyjaśnić sprawę. Dodzwonienie się do kogoś tam to droga przez mękę. Powiedziałam im, że nie uznaję żadnych ich roszczeń i jak są innego zdania to niech sobie idą do Sądu. Niestety to nic nie dało. Drugi miesiąc nękają mnie, bo tego inaczej już określić nie można, wymuszając zapłatę składki. Wysyłają maile, wydzwaniają z wielu numerów nawet kilka razy dziennie i to nie ludzie tylko jakieś gadające boty. To naprawdę jest dokuczliwe. Dodam, że auto ma obecnie OC wykupione przez nowego właściciela w innym TU.

Co mogę zrobić żeby przestali mnie nękać?

Nie uważam abym miała jakikolwiek dług wobec nich. Grożą wpisem do rejestru dłużników. Sprzedażą długu itd. I z tego co czytam na necie nie są to czcze pogróżki. Z tego co czytam na necie niebawem zaczną się telefony od firm windykacyjnych. Ludzie piszą że to koszmar i czasem wolą zapłacić i mieć spokój. Ja płacić nie zamierzam. Przecież to jawne wymuszenie.

Czy jest jakaś możliwość, zablokowania wyprzedzającego, żeby nie załatwili np. wyroku w e-sądzie popełniając błąd pisarski w adresie co podobno im się zdarza i potem człowiek od komornika dowiaduje się o prawomocnym wyroku.

Ostatnia edycja:
Co było powodem nieprzyjęcia przez Wefox umowy sprzedaży? Co tam się nie zgadzało?

Powrót