K
kemotin83
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Mama nabrała kredytów nikomu o tym nie mówiąć. Po okresie około roku dowiedzieliśmy się o tym bo zaczęły przychodzić zawiadomienia z banków o nie wpłacaniu rat (jest ich około 10, może i więcej wszystkich papierów nie znalazłem (chwilówki, prowidenty,lukas bank itp)). Tata wziął kredyt konsolidacyjny żeby to spłacić ale jak się okazało mama o wszystkich kredytach nie powiedziała. Teraz niedość że tata musi spłacać, to nadal są jeszcze inne kredyty do spłaty.Wiem, że komornik jest na świadczeniu przedemerytalnym mamy i juz jakieś pieniądze jej zbiera. Tata zarabia ok 1600zł, płaci rate ok 1100zł, resztę ma na życie. Jedynym majątkiem jaki mają jest mieszkanie i samochód którego ja jestem właścicielem a tata współwłaścielem. Co mam zrobić żeby mieszkanie nie zostało zabrane przez banki jeśli kredyty nie zostaną spłacone teraz i po śmierci rodziców. Ja chce żeby rodzice przepisali mieszkanie na mnie ale jeśli przepiszą czy banki mogą zabrać mieszkanie mi ? Słyszałem że jest taki przepis, że jeśli rodzice przepiszą mieszkanie ma mnie i przez 5 lat żaden z banków w tym okresie nie będzie się upominał o mieszkanie, czy tego co jest w mieszkaniu, a rodzice będą spłacać kredyty to mieszkanie będzie moje i mogą się od niego odczepić. Czy tak jest naprawdę?
Jeśli rodziców zabraknie a nie spłacą kredytów to wiem że ja i moja siostra dziedziczymy
wszystkie długi. Wiem że później od śmierci rodziców mam 6 miesięcy na zrzeczenie się majątku
rodziców żeby nie spłacać za nich kredytów, więc tym samym mieszkanie przepadnie. Aha wiem
jeszcze że kredyty nie były brane pod hipotekę, czy to ma jakieś znaczenie?
Jeśli rodziców zabraknie a nie spłacą kredytów to wiem że ja i moja siostra dziedziczymy
wszystkie długi. Wiem że później od śmierci rodziców mam 6 miesięcy na zrzeczenie się majątku
rodziców żeby nie spłacać za nich kredytów, więc tym samym mieszkanie przepadnie. Aha wiem
jeszcze że kredyty nie były brane pod hipotekę, czy to ma jakieś znaczenie?