co zrobić???

• Autor wątku Autor wątku pixi1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pixi1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam - dostałam atrakcyjną ofertę pracy i przez to mam dylemat moralny! Jestem młodą osobą i w moim doświadczeniu zawodowym mam tylko 3 Świadectwa Pracy. Z czego ostatnie Świadectwo po przepracowaniu 5miesięcy jest zwolnieniem z Art.30 &1 pkt.3 (chyba dyscyplinarka, ale nie zrobiłam nic złego postraszyłam tylko pracodawce,że jak mi nie wypłaci zaległych nadgodzin to podam Go do Sądu Pracy). Bardzo mi zależy na tej nowej pracy i nie wiem czy przyznać się do tego czy mogę bezkarnie to ukryć? Moralność mówi, żeby to ujawnić a rozsądek,żeby ukryć! Co mi radzicie?

To forum porad prawnych - nie moralnych ;)
Prawo mówi, że powinna Pani ujawnić wszystkie dokumenty ponieważ inaczej można uznać, iż oszukała Pani pracodawcę. "Dyscyplinarki" nie dostaje się za żądanie wypłaty zaległych nadgodzin - chyba, że takie "żądanie" przybiera postać przestępstwa (groźba karalna).

Jeśli radzić "moralnie" - proponuję być uczciwym i pokazać wszystkie świadectwa, a jednocześnie wyjaśnić w jakich okolicznościach doszło do zastosowania art. 30 §1 pkt 3 KP.

Powrót