cofnięcie darowizny mieszkania spółdzielczego

• Autor wątku Autor wątku pewapd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pewapd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! mam problem z darowizną mieszkania od rodziców. a mianowicie w 2001 r. oboje rodzice darowali mi mieszkanie spółdzielczo-własnościowe. mieszkanie to kupił mój ojciec, który był członkiem spółdzielni, ale darowali wspólnie. Ja w między czasie wykupiłam grunt od spółdzielni i mieszkanie jest własnościowe. Teraz ojciec chce cofnąć tę darowiznę. Mama nie. I mam pytanie czy skoro darowali razem to czy może sam,bez mamy, ją odwołać?czy sam może złożyć pozew do sądu? a gdybym sprzedała to mieszkanie to gdyby sąd cofnął darowiznę to czy ojciec może coś chcieć wtedy ode mnie skoro nie będzie mieszkania?

Cofnąć może tylko swój udział w tym mieszkaniu a nie konkretną część mieszkania, to primo.
Secundo, musi mieć do tego podstawę prawną a o nią raczej trudno.
Kc stanowi:
Art. 898. § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności.

Wyprzedzając pytanie: "Co to jest rażąca niewdzięczność?" polecam chocia żby ten link:
http://darowizny.wieszjak.pl/wykona...-jest-razaca-niewdziecznosc-obdarowanego.html

Ostatnia edycja:
Powrót