cofnięcie darowizny

• Autor wątku Autor wątku anula0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anula0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W 2001 r. otrzymałam od rodziców w darowiżnie nieruchomość na wsi. Po śmierci mamy, którą się opiekowałam, ojciec domagał się przepisania domu na brata, gdyż ten mieszkał obok niego i miał (według ojca lepiej się nim opiekować - ojciec zaczął wtedy chorować, odrzucał moją pomoc). Sytuacja rodzinna jaka wtedy zaistniała zmusiła mnie do przepisania na brata nieruchomości aktem darowizny. W akcie brat zobowiązał się do opieki nad ojcem. Zaprzestałam kontaktów z ojcem na jego osobiste życzenie.Minąło 9 lat - sama jestem teraz w nieciekawej sytuacji rodzinnej(mąż jest chory psychicznie i czasami jest agresywny w stosunku do mnie i do dzieci) i razem z dziećmi chcialabym wrócić do domu. Pojechałam do brata z zapytaniem czy mogłabym wrócić. Otrzymałam odpowiedź, że raczej na stałe nie. (siostra ma wypisy ze szpitala, wraz z historią leczenia - ojciec trafiał do szpitala odwodniony, zaniedbany, w ogólnym stanie bardzo złym, przed śmiercia w dokumentach jast wpisane, że osba opiekująca się zrzekła się opieki nad ojcem). Obecnie brat dysponuje całym majątkiem po rodzicach.Czy mogę cofnąć darowiznę?

art. 898 1 k.c. i art. 899 1 k.c. - musi być rażąca niewdzięczność brata wobec ciebie i odwołanie w ciągu roku od daty dowiedzenia się o niewdzięczności, jeżeli brat się z tym nie zgodzi pozostaje sąd - nie masz większych szans na sukces, chyba, że przekonasz brata.

Powrót