Cofnięcie dyplomu uczelni i tytułu magistra inżyniera

• Autor wątku Autor wątku w sumie mgr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

w sumie mgr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie postanowień prawa dotyczących utraty tytułu magistra oraz anulowania dyplomu ukończenia wyższej uczelni państwowej w sytuacji, gdy jej absolwent, kilka miesięcy po obronie, posługujący się wręcz ostentacyjnie pieczątkach tytułem mgr inż i dyplomem pewnej politechniki dopuścił się serii poważnych przestępstw (poświadczanie nieprawdy, korupcja, sprowadzanie niebezpieczeństwa katastrofy budowlanej, utrudnianie śledztwa, zastraszanie świadków), które na skutek ogłoszenia szczegółów w prasie może narazić na szwank dobre imię uczelni. Tak zwana opinia publiczna w pewnej miejscowości podważa w związku z tymi przestępstwami słuszność uzyskania tytułów mgr inż i poddaje pod wątpliwość autentyczność dyplomu i wyśmiewa tę uczelnię. Wykładowcy z politechniki byli w związku z tymi sprawami (karnymi) przesłuchiwani przez prokuraturę i policję i zdaje się, że bardzo żałują wydania dyplomu z pieczątką tej uczelni.
Osoba ta, która dopuściła się przestępstw ma dyplom autentyczny, pracę obroniła uczciwie, bez plagiatowania, ale najprościej mówiąc, narobiła niebywałej "siary" uczelni a dokładnie dziekanowi wydziału i wykładowcom.

Czy takiemu komuś może grozić odebranie tytułów na zasadzie odebrania wyższego wykształcenia i unieważnienie dyplomu?

art. 41 k.k. - zakaz wykonywania zawodu.

(...)Osoba ta, która dopuściła się przestępstw ma dyplom autentyczny, pracę obroniła uczciwie, bez plagiatowania, (...)
- więc nie ma przesłanek dla stwierdza nieważność postępowania w sprawie nadania tytułu zawodowego.

Dzięki za szybką odpowiedź! O to mnie chodziło.

poświadczanie nieprawdy, korupcja, sprowadzanie niebezpieczeństwa katastrofy budowlanej, utrudnianie śledztwa, zastraszanie świadków
Oprócz "sprowadzenia niebezpieczeństwa katastrofy budowlanej" w tym katalogu nie ma nic, co by podważało kwalifikacje jako inżyniera.

W niektórych przypadkach odbierane jest prawo wykonywania zawodu :). Co nie jest równoznaczne z cofnięciem dyplomu ukończenia studiów.

Ja mam inne pytanie. Czy gdy w przypadku zamknięcia lub likwidacji szkoły wyższej z jakichś powodów prawnych, może zostać cofnięty tytuł magistra wszystkich absolwentów?

ainaddis napisał:
Ja mam inne pytanie. Czy gdy w przypadku zamknięcia lub likwidacji szkoły wyższej z jakichś powodów prawnych, może zostać cofnięty tytuł magistra wszystkich absolwentów?

to zależy z jakich powodów prawnych... jeśli powody te nie dotyczą bezpośrednio uprawnień do nadawania stopni to na pewno nie mogą.

w innym przypadku... nie wiem... nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszłem

kazdy student ma obowiazek byc ubezpieczony podczas studiow. czy jesli zakonczylam studia i uzyskalam tytul magistra, a nie bylam ubezpieczona podczas studiow magisterskich, to uczelnia moze mi anulowac dyplom?

donadecasa napisał:
kazdy student ma obowiazek byc ubezpieczony podczas studiow.
W jaki sposób niby ma być ubezpieczony? Od NNW?
Nie ma takiego obowiązku.

Powrót