Cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia

• Autor wątku Autor wątku jarek19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam taką sprawę. Niecałe 3 lata temu wypowiedziałem umowę operatorowi mojego telefonu. Moim zdaniem dochowałem wszystkich terminów, Oni*uważali inaczej i sprzedali ten mój "niby dług" firmie windykacyjnej, która zaczęła mnie nękać. Po pewnym czasie przyszło pismo z e - sądu z nakazem zapłaty. Napisałem sprzeciw i w sprzeciwie opisałem swoje racje. sprawa została przekazana do sądu rejonowego w moim mieście zamieszkania*
i ........................... i firma windykacyjna ...... wycofała swój pozew, ale bez zrzeczenia się roszczenia. Ktoś może pomyśleć, że to super i że wygrałem, Okazuje się, że wcale nie!!!!! Oni mogą mnie dalej nękać, przeredagować w inny sposób swój pozew i robić mi dalej sprawę w sądzie albo odsprzedać ten mój niby dług innej firmie i właściwie niewiele można w tej sprawie zrobić. Boje się też, że wyślą następny pozew z moim niewłaściwym adresem i z sądu nie dotrze do mnie żadna korespondencja.
Dlatego proszę doradźcie mi jak najlepiej postąpić w takiej sytuacji i jak jest w tym momencie np z przedawnieniem roszczenia za ok. miesiąc miną 3 lata.

Sprawa była w sądzie więc bieg przedawnienia został przerwany. Niestety ale te firemki właśnie robią sobie jaja z sądów bo mogą tak co jakiś czas wysyłać pozew do sądu a potem go wycofywać jak zobaczą że ktoś złożył sprzeciw i będą mieć sprawę przegraną.

skoro cofnęli pozew to tak jakby sprawy nie było. Bieg nie został przerwany.jestem w tej samej sytuacji. Ja mam profil na e-sądzie a fw ma mój adres aktualny więc wszystko mam pod kontrolą.jeśli się mylę to proszę o poprawkę

Ostatnia edycja:
sebastian7777 napisał:
skoro cofnęli pozew to tak jakby sprawy nie było. Bieg nie został przerwany.jestem w tej samej sytuacji. Ja mam profil na e-sądzie a fw ma mój adres aktualny więc wszystko mam pod kontrolą.jeśli się mylę to proszę o poprawkę

Ale chyba samo wniesienie sprawy do e-sadu przerywa bieg przedawnienia?

Czy jestem w błędzie?

Dla wyjaśnienia - aby rozwiać wątpliwości, zaprzeczyć głupotom i uciąć wszelkie zbędne i bezowocne dyskusje:

- bieg przedawnienia został skutecznie przerwany, jeśli wniesiono pozew do e-sądu, zaś później sąd umorzył postępowanie z uwagi np. na nieuzupełnienie braków w sądzie rejonowym; jest na to orzeczenie SN

- bieg przedawnienia nie został przerwany, jeśli wniesiono do e-sądu ale powód cofnął powództwo, cofnięcie niweluje bowiem wszelkie skutki prawne czynności cofanej (tak jakby pozwu nigdy nie było)

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli z tego wynika, że moja sprawa wkrótce się przedawni ?

Znalazłem jeszcze coś takiego
"Pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Oznacza to, że w razie skutecznego cofnięcia pozwu przyjmuje się, że pozew ten nigdy nie został złożony, co ma istotne skutki np. w zakresie przedawnienia. Cofnięty pozew nie przerywa bowiem biegu przedawnienia (art. 123 § 1 pkt 1 k.c.). Oznacza to, że mimo, iż sprawa była w sądzie, nie można się na to powoływać przy obliczaniu okresu przedawnienia."

jarek19 napisał:
Czyli z tego wynika, że moja sprawa wkrótce się przedawni ?
Raczej się nie przedawni. Wierzyciel na pewno wniesie ponownie pozew we właściwym terminie. To wszak firma windykacyjna.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Raczej się nie przedawni. Wierzyciel na pewno wniesie ponownie pozew we właściwym terminie. To wszak firma windykacyjna.
Nie postawiłabym wiele na takie zdarzenie, aczkolwiek nie postawiłabym także na sytuację iż na pewno się spóźnią. Po prostu nie ma reguły

Powrót