Cofnięcie prawomocnego wyroku i przerzucenie windykowanej kwoty na wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku Aqnieszka1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aqnieszka1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

W dużym skrócie: złożyłam pozew przeciwko pracodawcy za niewypłacenie mi kilku pensji (nie wypłacone mi do dnia dzisiejszego) pomijając fakt, że z każdą poprzednią wypłatą były problemy (duże opóźnienia, bądź wypłacanie w ratach). Pozew trafił do sadu, wydano nakaz zapłaty i wyrok sie uprawomocnił. Z uprawomocnionym nakazem zapłaty udałam się do komornika, który zajął się sprawą. Niestety mój były nieuczciwy pracodawca się odwołał. W związku z tym otrzymałam dwa pisma, których treść znajduje się poniżej.

Przed otrzymaniem pisma od komornika pod koniec września dostałam postanowienie sądu, od którego niestety się nie odwołałam przez swoje gapiostwo...

Postanowienie
Z dnia 14. września 2016 r.

Sąd Rejonowy dla Krakowa - Nowej Huty w Krakowie Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie...
po rozpoznaniu w dniu 14 września 2016 r. w Krakowie
na posiedzeniu niejawnym
w sprawie z powództwa (mojego)
przeciwko xxx xxx
o zapłatę na skutek skargi na orzeczenie referendarza sądowego z dnia 3 czerwca 2016 r.

postanawia

uchylić zaskarżone orzeczenie z dnia 3 czerwca 2016 r. o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty wydanemu w postępowaniu upominawczym w dniu 11 marca 2016 r.

Uzasadnienie

W przedmiotowej sprawie w dniu 24 lutego 2016 r. (ja) wniosła pozew przeciwko xxx o zapłatę kwoty 10.022,54 brutto tytułem zaległego wynagrodzenia oraz odszkodowania za okres wynagrodzenia.

W dniu 11 marca 2016 r. referendarz wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym uwzględniający żądanie (moje). Po uprawomocnieniu się nakazu zapłaty na wniosek powoda w dniu 3 czerwca 2016 r. referendarz sądowy wydał postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty.

W dniu 12 lipca 2016 r. do tut. Sądu wpłynęła skarga pełnomocnika pozwanej na postanowienie referendarza z dn. 03.06.2016 r. o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty wydanemu w postępowaniu upominawczym w dniu 11 marca 2016 r. wraz z wnioskiem o prawidłowe doręczenie nakazu zapłaty wydanego w sprawie. W powołanej skardze pozwana wskazuje na niesprawiedliwość doręczenia jej nakazu zapłaty i tym samym niemożność zaskarżenia nakazu.

Sąd zauważył, co następuje:
Skarga pozwanej podlega uwzględnieniu.
W niniejszej sprawie Sąd przychylił się do argumentacji pełnomocnika strony pozwanej, iż przed dniem 08.09.2016 r. osobie prowadzącej działalność gospodarczą w formie przedsiębiorstwa, które nie podlega rejestrowi w KRS przesyłki sądowe powinny być doręczone według zasad określonych w art. 133 1 k.p.c., a nie w art. 133 2a, który odnosi się wyłącznie do przedsiębiorstw i wspólników spółek handlowych wpisanych do rejestru sądowego.
Treść tego przepisu obecnie została znowelizowana i brzmi: "Pismo procesowe dla przedsiębiorców i wspólników spółek handlowych, wpisanych do rejestru sądowego albo CEDIG doręcza się na adres udostępniany w CEDIG, chyba, ze strona wskazała inny adres dla doręczeń. Jeżeli ostatni udostępniony adres został wykreślony jako niezgodny z rzeczywistym stanem rzeczy i nie zgłoszono wniosku o wpis nowego adresu, który podlegałby udostępnieniu, adres wykreślony uważany jest za adres udestępniony w rejestrze albo CEDIG" Jednak przepis w poprzednim brzmieniu nie posiadał skonkretyzowania dotyczącego przedsiębiorcy - osoby fizycznej wpisanego do CEDIG; obowiązek doręczenia na adres podany w tej ewidencji nie wynikał z niego wprost, wobec czego w praktyce sądowej, przede wszystkim na mocy wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 19 grudnia 2012 roku w większości przyjęto, że należy dokonać doręczenia na adres domowy osoby fizycznej, zgodnie z wytycznymi zawartymi w art. 133 1, 135, 138, 139 k.p.c.

Wobec powyższego, skoro doręczenie pozwanej nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym było nieprawidłowe, należało uchylić zaskarżone orzeczenie z dnia 3 czerwca 2016 r. o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty wydanemu w postępowaniu upominawczym. Przedmiotowy nakaz zapłaty winien zaś być doręczony pełnomocnikowi pozwanej.

Pismo powyżej otrzymałam od Sądu, od którego niestety się nie odwołałam.

W dniu 21.10.2016 r. otrzymałam pismo od komornika:

POSTANOWIENIE

Dn 12.10.2016 r.​

Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla Krakowa-Sródmieścia w Krakowie xxx w sprawie egzekucyjnej syg. xxx z wniosku wierzyciela:
ja
przeciwko
xxx
o świadczenia pieniężne:

POSTANAWIA

1. Postępowanie egzekucyjne umorzyć na wniosek dłużnika na podstawie art. 825 ust 2 kpc
2. Stosownie do art. 770 kpc oraz ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji koszty postępowania egzekucyjnego ustalić na:

- opłaty stosunkowe :
Art. 49.4 w zw. z art 49.1 - 1.518,98 zł
- opłaty stałe
Art. 53a.1 - 68,17 zł
- wydatki gotówkowe :
Art. 39.2.7 - 86,76 zł
Art. 39.2.8 - 60,69 zł

i obciążyć nimi w całości wierzyciela.
Powyższe koszty zostały pokryte do kwoty 215,62 zł przez Skarb Państwa

3. Stwierdzić, że zgodnie z i.o.p.p. Ministra Finansów z 09.06.2016 r. o nr..... oraz zgodnie z treścią art. 29a ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 11.03.2014 r o podatku od towarów i usług opłata stała oraz opłata stosunkowa stanowi podstawę do naliczenia i odprowadzenia podatku Vat w stawce podstawowej, która wynosi 23% i stanowi łączną kwotę 365,05 zł. Należna kwota podatku Vat od opłaty stałej w kwocie 15,68 zł została odprowadzona z uiszczonej zaliczki.

4. Zobowiązać wierzyciela: (mnie) do zwroyu na rzecz Skarbu Państwa wyasygnowanej zaliczki w łącznej wysokości 231,30 zł.

5. Wezwać wierzyciela: (mnie) do zapłaty łączniej kwoty 1868,35 zł w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego Postanowienia na konto: .......
Niezastosowanie się do wezwania zapłaty spowoduje ściągnięcie należności w drodze egzekucji bez obowiązku zaopatrywania niniejszego Postanowienia w klauzulę wykonalności.

6. Oddalić wniosek dłużnika o wydanie zaświadczenia o umorzeniu postępowania, jako złożony przed terminem.

7. Pozostawić tytuł wykonawczy w aktach postępowania.

Pismem z dnia 05.10.2016 roku dłużnik złożył wniosek który w istocie swej jest wnioskiem o umorzenie postępowania egzekucyjnego wobec faktu, iż postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności tytułowi wykonawczemu zostało uchylone, przekładając jednocześnie Postanowienie Sądu z dn. 14.09.2016 r. potwierdzające powyższy fakt. W związku z tym, Komornik stosownie do ert. 825 2 kpc umorzył prowadzone postępowanie.

Ustalenie kosztów egzekucyjnych nastąpiło stosownie do art.770 kpc, mając na uwadze opłaty przewidziane ustawą o komornikach sądowych i egzekucji z dnia 29 sierpnia 1997 r. . W związku z uchyleniem postępowania o nadaniu klauzuli wykonalności tytułowi wykonawczemu, należało przyjąć, iż postępowanie egzekucyjne zostało wszczęte niecelowo i jego kosztami stosownie do art 49.4 uoksie został obciążony wierzyciel, którego wezwano do zapłaty opłaty stosunkowej w stawce podstawowej 15 % obliczonej stosownie do art. 49.1 w zw. z art. 49.4 uoksie.

I informacja, że mogę wnieść skargę ciągu 7 dni do Sądu Rejonowego.

Znajomi polecili mi złożyć skargę i tu moje pytania:
Czy gdy wniosę skargę w ciągu tych 7 dni to komornik zaprzestaje jakichkolwiek działań egzekucyjnych ? czy nie będzie ściągał żadnej kwoty z mojego konta? czy wstrzyma się do rozpatrzenia skargi przez Sąd? Jak dalej wygląda sprawa gdy Sąd uzna lub nie uzna mojej skargi?

Znalazłam także Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Cywilna 2006/7-8/115 wydaje mi się, że ta sprawa jest dość podobna do mojej:
http://prawo.money.pl/orzecznictwo/...cywilna,ic,iii,czp,51,05,6515,orzeczenie.html
Czy mogłaby mi to orzecznictwo pomóc?

Błagam pomóżcie!
bo jak widać człowiek nie może nawet upominać się o swoje... Tak naprawdę ja jako poszkodowana muszę walczyć teraz z komornikiem, a osoba, która ma w poważaniu swoje zobowiązania jako pracodawca nie poniosła żadnych konsekwencji do tej pory i boję się, że ujdzie mu to na sucho :(

Co dalej?

Ostatnia edycja:
Pracodawcy nie ujdzie to na sucho bo prędzej czy później wyrok zapadnie. Skarżyć nie masz co, bo komornik postąpił prawidłowo. I niestety na ten moment Ciebie to obciąża. W tej uchwale o coś innego chodziło. Zwiększ swoje roszczenie o tą kwotę.

Powrót