Cofnięcie przelewu z zajętego konta

• Autor wątku Autor wątku beakam0702
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beakam0702

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam pytanie czy istnieje możliwość wycofania zaksięgowanego przelewu z zajetego przez komornika konta?
W oczekiwaniu na odpowiedź serdecznie pozdrawiam.

mnie się wydaje, że nie.

[cytat="beakam0702"]Witam.
Mam pytanie czy istnieje możliwość wycofania zaksięgowanego przelewu z zajetego przez komornika konta?
W oczekiwaniu na odpowiedź serdecznie pozdrawiam.[/cytat]

Konto zajęte nie zawsz oznacza starcone pieniądze.

Prawo bankowe mówi:
Art. 56. 1. Środki pieniężne na rachunkach oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, wolne są od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

Wykorzystaj to w rozmowie z bankiem.

Morski

Dziekuje bardzo za odpowiedź.
Proszę o ewentualne wskazówki co do konta firmowego zajętego przez komornika.Czy istnieje mozliwość "odzyskania" jakiejkolwiek kwoty .Nadmienię iż sprawa jest niezakończona ( sąd rozpatruje nasze odwołanie już 1,5 roku ) a komornik zajął konto przed rozpatrzeniem sprawy, czy jest to zgodne z "naszym" prawem.
Pozrawiam

Komornik jest związany tytułem wykonawczym i wnioskiem wierzyciela, wierzyciel musiał więc uzyskać klauzule na orzeczeniu Sądu I instancji, trzeba było razem z odwołaniem wnieść o zawieszenie prowadzonego postępowania egzekucyjnego i uchylenie zajęcia rachunku bankowego przedsiębiorstwa albo o wstrzymanie wykonania tytułu wyk., co do tego jak odzyskać coś z zajętego konta to niestety nie posiadam wiedzy na ten temat

Dzieki bardzo za pomoc.
Trochę dziwi mnie fakt iż ja nie otrzymałam z sądu żadnego powiadominia o jakij kolwiek rozprawie.Czy to jest mozliwe aby bez mojego udziału i wiedzy odbyła się sprawa sadowa?
Pozdrawiam

Powrót