Compensa każe płacić składkę za sprzedane auto

• Autor wątku Autor wątku romek0406
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romek0406

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich i bardzo proszę o poradę. W 2009 roku zawarłem umowę ubezpieczenia z Compensą płatną w dwóch ratach. Pierwszą ratę zapłaciłem a w trakcie jej trwania sprzedałem auto. Compensa nie informując mnie o tym sprzedała ten niby dług Intrum Justita podając im mój zły adres. Oni nie byli w stanie się ze mną skontaktować, więc zostałem skazany za długi i komornik wszedł na moje wynagrodzenie. Czy Compensa ma prawo żądać ode mnie zapłaty składki za auto, którego nie byłem właścicielem. Czy sprzedanie długu z innym adresem niż podany i aktualny na zawartej z nimi Polisie Ubezpieczenia to według prawa norma i nie ma znaczenia TAK TWIERDZI IWONA RADZIMIŃSKA PANI ZAJMUJĄCA SIĘ WINDYKACJĄ W COMPENSIE? PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!!!

Witam
Czy zgłosiłeś Compensie sprzedaż samochodu? jeżeli nie to niestety Compensa miała pełne prawo dochodzić pieniędzy za druga ratę, napisz do kiedy był termin opłaty drugiej raty ale to i tak bez znaczenia bo dług się jeszcze nie przedawnił i chyba będziesz musiał to spłacić. Co do reszty niech wypowie ktoś mądrzejszy

Czyli w Polsce prawo broni duże korporacje i ubezpieczycieli nabijając im kasę za podwójne ubezpieczanie aut. Nowy właściciel ubezpiecza w nowej firmie a stary właściciel w starej. Super sprawa. Pogratulować im takiego układu. Ciekawe tylko czy ewentualna wypłata odszkodowania byłaby również podwójna? Znając życie nie. Najbardziej w tym wszystkim wkurza mnie to, że firma COMPENSA nie powiadomiła mnie o tym i sprzedała mój dług Intrum Justita podając zły adres. Tak więc księgowa przyniosła mi zawiadomienie od komornika że ściąga mi składkę razy trzy z pensji. Zadziwia mnie to, że prywatne osoby są tak przez polskie prawo traktowane a duże korporacje się na nich wzbogacają w imię prawa.

zgodnie z obowiązującymi przepisami należy poinformować ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu jak również wypowiedzieć polisę OC. Istnieje oczywiście możliwość odwołania się - złożenie wniosku do Sądu o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu, celem"uratowania" kosztów na podstawie 101 kpc jeżeli nie został doręczony nakaz zapłaty ani wezwanie

Nie ukrywam, że w takim razie zawaliłem ale nie przypuszczałem, że Ubezpieczyciele mają takie układy z prawem. Ściągają z tego co czytam teraz w internecie niezłą kaskę za niedoinformowanie klientów. Płaci im się za nic przecież w tym czasie ochronę ubezpieczeniową pełni towarzystwo nabywcy. A Compensa dba jeszcze o Intrum Justitia i komornika nie informując klienta i sprzedając jego długi z błędnym adresem. Super operatywni TACY TO POŻYJĄ PRAWO JEST STWORZONE DLA NICH> :ZMIENIAM BRANŻE:evil:

Masz nauczkę na przyszłość, aby dokładnie czytać umowy lub dowiedzieć się po zakończeniu umowy co dokładnie trzeba zrobić aby mieć święty spokój. Ubezpieczyciel nie ma żadnego układu on po prostu działa zgodnie z przepisami prawna, a że niektórzy z nas później budzą się z ręką w nocniku to już inna sprawa.

Compensa przez dwa lata nie potrafiła z Polisy prawidłowo odczytać mojego adresu napisanego dużymi literami, a Ty wymagasz aby ubezpieczający się przez ok. 10 min. (bo tyle trwa zawarcie ubezpieczenia OC) przeczytał wszystkie regulaminy i inne drobne druczko-kruczki. Oni za nie umiejętność czytania nie ponoszą kary a ja tak i to nie jest układ?:)

Powrót