Coś podobnego do giełdy akcji

• Autor wątku Autor wątku wojciech.k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojciech.k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Wpadłem na pomysł na napisanie gry online polegającej na kupowaniu i sprzedawaniu akcji "czegoś tam" tak też ją stworzyłem
(coś jak: http://gra.onet.pl/gra/).
Ludzie sobie grają, kursy akcji wzrastają lub maleją, wirtualne pieniądze są cały czas w ruchu, wypłacane są dodatki co miesiąć "jak dywidendy".
Wszystko fajnie pięknie ale pojawił się wielki znak zapytania:
Dostałem wiele pytań od graczy czy istniała by możliwość grania na prawdziwe pieniądze? i czy to wogóle możliwe.

A zatem podsumowując moje pytanie brzmi:
Czy w grze mogę wprowadzić obrót prawdziwymi pieniędzmi?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam.

Móc można, bo jest to już na świecie praktykowane (gra Second Life), ale proszę pamiętać, że organy skarbowe mogą się szybko za to zabrać. Nie wiem jak to naprawdę wygląda w tamtej grze, wiem, że jest bank, giełda etc, ale kto tym zarządza? Jakaś centralna jednostka czy prawa rynku - trudno mi powiedzieć.

Tak sobie zacząłem to analizować i doszedłem do takiego wniosku, że sam jakoś mogłbym się rozliczać z fiskusem, podając mój zysk. Tylko nie wiem jak by to się odbywało u graczy bo czasem jakiś tam dochód by osiągneli. Zresztą czy wogóle powinienem się przejmować graczami?

[cytat:2mjps5y7]Móc można, bo jest to już na świecie praktykowane (gra Second Life),[/cytat:2mjps5y7]
Ta gra a dokładnie jej serwery są za granicami RP i nasze prawodawstwo nie bardzo ma zastosowanie..
Tu kolega chce założyć namiastkę obrotu walorami giełdowymi.. i to walorami rzeczywistymi.. tak zwana giłeda , która zasadniczo niczym się nie rózni od normalnej.. ..bo tak to jest na onecie tyle tylko ze to wszytko wrtualne pieniądze .. bezgotówkowe..
Przyznam szczerze nie bardzo to widzę realizacje czegoś takiego..
Czyli co w twojej grze by si e dokonywało takich samych transakcji za kasę na giełdzie..??
Napisz technicznie jak byś to widział

W second Live obracamy sie całkowicie w wirtualnym świecie obracamy wirtualnymi walorami.. etc
Całkowicie to wygląda inaczej..
A tu mamy w przypadku onetu do czynienia z symulacją rzeczywistej giełdy...
Tylko kasa fikcyjna a notowania rzeczywiste..

Polecam wiec zalozyc dzialalnosc gospodarcza w innym kraju UE, np w Holandii - maja chyba najlepsze datacenters w europie, stosunkowo tanie serwery jak na przepustowosci i dobre polaczenia z Polski, wiec nie widze problemu. Prawo jest tam tez o wiele bardziej przejrzyste.

[cytat:3deoog98]W second Live obracamy sie całkowicie w wirtualnym świecie obracamy wirtualnymi walorami.. etc[/cytat:3deoog98]
W tej gdzie możesz robić transfery gotówkowe w dwie strony. Zamieniać wirtualne pieniądze na prawdziwe i prawdziwe na wirtualne. Więc występuje rzeczywisty dochód (jak komuś sięuda oczywiście).

Tak, na onecie ceny akcji są rzeczywiste i dyktowane przez rzeczywistą giełdę. W mojej grze cena takiej akcji wirtualnej X jest ceną dyktowaną nie przeze mnie ale przez kontrakty zakupu i sprzedarzy graczy jak na giełdzie, czyli wszystko identyko.
Poza tym przeniesienie na rzeczywiste pieniadze to nie problem. Robie początkowe emisje akcji za jakąś cenę. Ludzie to wykupują za rzeczywiste pieniądze a potem to toczy się zasadami jak na giełdzie, tylko że tutaj w grę by wchodziły kwoty rzędu kilku złotych czyli troszeczke mniejsze niz na giełdzie :). Np za jedną akcje 0,1 grosza.

Natomiast ciągle mnie zastanawia, jaka wtedy regulacja prawna będzie mnie obejmowała. Mam nadzieje że nie hazard bo w Polsce jest zabroniony :(.

[cytat="wojciech.k"]
Natomiast ciągle mnie zastanawia, jaka wtedy regulacja prawna będzie mnie obejmowała. [/cytat]Wydaje mi się, że będzie to Ustawa z dnia 29 lipca 1992 r. o grach i zakładach wzajemnych. Trzeba uzyskać zezwolenie.

tylko ja się zastanawiam jak rozwiązać kwestię opodatkowania i zgłoszenia do US dochodów z tej gry...i kto ewentualnie i na jakiej zasadzie miałby wystawiać PIT'y o osiągniętym dochodzie... :?:

A skoro byłyby wystawiane PIT'y to związane z tym zabezpieczenie bazy danych osobowych (w tym adresów zamieszkania ,PESELu itp) graczy...

Ale z gry na prawdziwej gieldzie tez nie ma pitow.
Jest za to podatek Belki.

Moze by przy wyplacie wirtualnej gotowki na PLN odprowadzac ten podatek?
Firma Wojciecha dzialala by jak swoisty kantor (na to trzeba miec pozwolenie?).

Hmm, być może mam rozwiązanie:

Założenia:

1. Nie ma wirtualnej waluty tylko jest proawdziwa, a ja udostępniam coś w rodzaju konta maklerskiego (szybkie przelewy)

2. Ustawa z dnia 29 lipca 1992 r. o grach i zakładach wzajemnych nie będzie mnie dotyczyć poniewaz wygrana nie zależy od przypadku (nie ma tam żadnego losowania ani czynnika losowego)

3. Jedna akcja będzie się równała jednemu Kilobajtowi wolnej przestrzeni na dysku na serwerze wirtualnym, czyli mam juz fizyczny walor a nie jakieś fikcyjne akcje czegoś tam

4. Udostępniam narzędzie umożliwiające handel tymi kilobajtami danych (Jak Allegro tylko ze wyspecyfikowane tylko dla tego waloru)

5. Pobieram prowizje tylko za operacje handlowe (jak Allegro)

Czyli będę rozliczać się w identyczny sposób jak allegro czyli za prowadzenie serwisu. Co to użytkowników, rozliczać się muszą sami, a jeśli fiskus będzie chciał dane któregokolwiek z nich będe musiał im je udostępnić tak jak to jest teraz.
Wydaje mi się, że by to przeszło, tylko że nie dokońca wiem czy powinienem mieć jakieś zezwolenie na prowadzenie takich kont "maklerskich, tymczasowych". Takie konta prowadzi wiele serwisów jak np. serwisy do płatności online itp.

Dobrze to sobie wymyśliłem? czy coś przegapiłem ?

PS. Przypomniało mi się, że mam siostre cioteczną w kontroli skarbowej. Trzeba będzie sie do niej wybrać na jakieś pączki :).

Powrót