Covery, a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku VincentV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VincentV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak to jest z coverami piosenek? Czy jeśli zrobię sobie jakąś swoją aranżacje piosenki to normalnie mogę ją sprzedawać? Czy potrzebuje jakiejś umowy? Dlaczego pytam, bo znalazłem na youtube taki zespół YouTube - Michael Jackson - Beat It i oni robią własne aranżacje i sprzedają to na iTunes. Nie ukrywając była by to dla mnie niezła opcja... Dziękuje za odpowiedź.

VincentV napisał:
Jak to jest z coverami piosenek? Czy jeśli zrobię sobie jakąś swoją aranżacje piosenki to normalnie mogę ją sprzedawać?
Tak "normalnie" to nie. Jeśli piosenka, którą aranżujesz jest chroniona prawem autorskim to na rozpowszechnianie musisz mieć zgodę właściciela tych praw.
VincentV napisał:
Czy potrzebuje jakiejś umowy?
Ta by było najlepiej.
VincentV napisał:
Dlaczego pytam, bo znalazłem na youtube taki zespół YouTube - Michael Jackson - Beat It i oni robią własne aranżacje i sprzedają to na iTunes.
Nie wiem jak jest dokładnie z prawem autorskim za granicą ale zauważ co jest napisane w opisie tego filmu pod linkiem do iTunes. Może to wskazywać, że uzyskują oni odpowiednie pozwolenia.

W tym konkretnym przypadku, Pomplamoose, wykupili coś, co zwie się mechanical license (Mechanical license - Wikipedia, the free encyclopedia) na Harry Fox Agency. I rzeczywiście nieźle im się to opłaciło, bo za pośrednictwem internetu w samym 2009 roku sprzedali ponad 100.000 utworów. A tak na marginesie, to całkiem przyjemne dźwięki...

Dzięki za odpowiedzi. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli będę nie komercyjnie nagrywał takie covery i wrzucał sobie przypuszczalnie na youtube to czy mogę to legalnie robić?

Powrót