Crack

• Autor wątku Autor wątku m1si0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m1si0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Czy w polskim prawie carck'i są w jakiś sposób łamaniem praw autorskich? Bo do stworzenia niektórych kopii bezpieczeństwa jest on niezbędny, jednak niektórzy producenci zastrzegają sobie iż nie można kopii posiadać. Jak to w końcu z tym jest??
1. Czy strona z crack'ami jest też "nielegalna" ?
2. Czy posiadanie ich jest nielegalne ?

Wiele zależy od tego czym jest i do czego dokładnie taki crack służy, w związku z czym każdy wypadek należałoby oceniać indywidualnie.

Zasadniczo zwracam jedynie uwagę na taki przepis Prawa autorskiego:

Art. 118(1). 1. Kto wytwarza urządzenia lub ich komponenty przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów praw pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami lub ich komponentami, albo reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o których mowa w ust. 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Właśnie myślałem, że ktoś to przytoczy - "urządzenia" - nie jest ściśle napisane "programy". Czyli w naszym prawie na razie nie ma nic dokładniej napisanego??

Powiedzmy jest taka sytuacja:
"Posiadam oryginał grę GTA4, podczas wyciągania płyta (nr 1) pękła, ale na dysku mam jej obraz. Teraz do odpalenia muszę mieć crack bo inaczej nie uruchomię gry."

Z tego co mi wiadomo, mogę posiadać jedną kopię zapasową - czy tak?

Kopii mozesz miec na dobra sprawe sporo.

Peknieta plyte mozesz odeslac do wydawcy, powinien Ci ja wymienic za niewielka oplata.

Pozostaje ocenić, czy np. komputer z uruchomionym crackiem to nie jest takie urządzenie, o którym mowa w przytoczonym przepisie, a w konsekwencji, czy sam crack nie jest komponentem takiego urządzenia.
No ale to tylko luźne skojarzenie. Osobiście nie znam praktyki w zakresie wykładni tego przepisu.

Bo z tego co czytałem (a było to kilka lat temu) na dobra sprawę nie ma u nas przepisu zabraniającego crack'owania. Myślałem, że w tej sprawie się coś zmieniło, jednak z tego co czytam - nie.

Dodam tylko że moje rozważania wyżej odnosiły się wyłącznie do wątku odpowiedzialności karnej. Pozostaje jeszcze sfera ewentualnej odpowiedzialności cywilnej. Akurat nie jestem tu specem, chociaż nie wykluczam, że używanie cracków może być czymś, co wykracza poza tzw. dozwolony użytek.

Bywają na forum lepsi znawcy prawa autorskiego ode mnie. Być może ktoś Ci jeszcze coś napisze.

Wykracza, chocby dlatego ze dozwolony uzytek nie dotyczy programow. :)

Powrót