Credit Agricole- dziwny i ciekawy przypadek czy mozna coś jeszcze zrobić?

• Autor wątku Autor wątku nataszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nataszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich po prawie 3-letniej nieobecności. Przeglądałam forum ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. W miarę możliwości proszę was o opinię i pomoc.
Moi rodziciele jakiś czas temu wpadli w tzw. pętlę kredytową. Sprzedali nieruchomość, pospłacali wszystkie długi ( pożyczki, karty kredytowe etc.- maja na to "papiery") i niby już wszystko ok. Jedno z rodziców jest rencistą i w dniu 25 lipca 2012 otrzymało informację z ZUS, że komornik z Wołomina zajmuje rentę. Szok i niedowierzanie. Telefon do komornika- informacja: "cyt. to jakiś bank na ulicy ..... w mieście, w którym mieszkamy, kwota eeeee hmmmmmm chyba 17 000 zł, ja nic nie wiem, proszę iść się dowiedzieć (...)"
Rodzicie odszukali bank- Credit Agricole. Podobno w roku 2006 był wzięty jakiś kredyt przez moją matkę w Lucas Banku. Żadnej informacji, powiadomień, telefonów - NIC! Szukamy umowy- nie ma. Komornik blokuje wypłatę. Rodzice postanawiają zapłacić-może nie pamiętają i faktycznie dług jest?- płacą całość 27.07.2012. Pan komornik 18 dni od zapłaty blokuje im wszystkie konta bankowe i zwleka z uwolnieniem świadczeń:D, podobno "wysłał zawiadomienia 03.08.2012 tylko poczta tak działa" sprawa jest osobną, kuriozalną historią- i jej finał znalazł się w sądzie. Matka wystąpiła do banku o przesłanie kopii umowy- żadnych dokumentów w domu nie znalazła. I teraz najlepsze: CA przesłał 14.09.2012 informację, że umowa i inne dokumenty "zaginęły", dysponowali jedynie wyciągiem z księgi bankowej (!) Powiedzcie kochani- czy Trybunał Konstytucyjny nie wydał wyroku, ze takie działanie jest niezgodne z prawem? Czy to nie bank ma obowiązek udowodnić, że dług jest- jakiś wzór podpisu, poddanie się dobrowolnie egzekucji etc? Sprawa naprawdę wygląda na śmierdzącą - czy można coś z tym zrobić? Wygląda to na ewidentne wyłudzenie. Dziekuję z góry za pomoc i przepraszam za być może-chaotyczny opis.

Powrót