Cross Finance - wezwanie do zapłaty po 9! latach

• Autor wątku Autor wątku Hanuszka65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanuszka65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Moja mama dostała dziś wezwanie do uregulowania w ciągu trzech dni kwoty 236,89zł wynikającej z pożyczki z 2006 roku. Firma pisze, że upłynął termin polubownego załatwienia sprawy zadłużenia, szkoda tylko że nigdy nie otrzymałam ani jednego listu w tej sprawie. Wszystko to jest podejrzane, bo list nie był polecony, a podpis dokumentu wygląda na wydrukowany, a nie odręczny. Proszę o pomoc co z tym zrobić, zapłacić, czy się nie martwić?

Pozdrawiam.

Cytat ze strony: Stowarzyszenie Krzewienia Edukacji Finansowej » Czy roszczenia z tytułu spłaty kredytu przedawniają się?:
Czym jest przedawnienie roszczenia?

Przedawnienie polega na zmianie treści stosunków prawnych ze względu na upływ czasu. Terminy przedawnienia roszczeń są zróżnicowane. W celu ustalenia terminu przedawnienia roszczenia należy wziąć pod uwagę przepisy prawne. W tym przypadku terminy przedawnienia reguluje Kodeks cywilny art. 118. – „ Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – 3 lata”.

Czy istnieje termin przedawnienia roszczenia instytucji finansowej o zapłatę należności z tytułu niespłaconego kredytu?

Ze względu na to, że banki są przedsiębiorcami, udzielane kredyty/pożyczki związane są z prowadzoną działalnością gospodarczą, roszczenia wynikające z tytułu niespłaconych zobowiązań w tym odsetek przedawniają się po upływie 3 lat od dnia wymagalności.

Jednak w pierwszej kolejności bardzo istotne jest ustalenie terminu od którego zaczyna biec przedawnienie. Art. 120 § 1 kodeksu cywilnego precyzuje „Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie”.

Wynika z tego, że termin przedawnienia należy liczyć od dnia, kiedy każda rata kredytu stała się wymagalna. Jeśli zaprzestano spłaty kredytu termin przedawnienia dla każdej raty biegnie osobno. Natomiast w przypadku wypowiedzenia umowy kredytowej, kiedy instytucja finansowa wyznacza termin do ostatecznej spłaty całości zobowiązania staje się on w całości wymagalny i zaczyna od tej daty biec termin przedawnienia.

Jeśli instytucja finansowa w terminie trzech lat nie podejmie żadnych czynności w stosunku do dłużnika aby wyegzekwować należność, wówczas dług ulega przedawnieniu.

Hanuszka65 napisał:
szkoda tylko że nigdy nie otrzymałam ani jednego listu w tej sprawie.
Dlaczego miałabyś dostawać listy w tej sprawie? Przecież piszesz, że to dług mamy.
Hanuszka65 napisał:
list nie był polecony, a podpis dokumentu wygląda na wydrukowany, a nie odręczny.
To nie ma znaczenia.
Hanuszka65 napisał:
Tylko ona wie, czy faktycznie ma taki dług. Jeśli faktycznie zalega z taką kwotą, to oczywiście należy zapłacić. Jeśli nie, to oczywiście nie płacić.

Mama jest pewna, że nie otrzymała żadnego listu poza tym. Dlatego nie rozumiem czemu piszą do mnie że upłynął termin polubownego załatwienia sprawy. Nikt nie chciał tego z moją mamą załatwić polubownie, tylko przysłali wezwanie do uregulowania.

Hanuszka65 napisał:
nie otrzymała żadnego listu
Nie ważne czy otrzymywała jakieś listy, pocztówki, foldery. Istotne jest, czy faktycznie zalega z zapłatą. Przecież termin zapłaty nie zależy od jakiś liścików (które tak z mamą lubicie), tylko wynika z samego zobowiązania.

Jeżeli faktycznie jest jakiś dług (a nie ma pewności, że jest), to prawdopodobnie przedawniony. Poczytaj na Windykacji o działaniach firm windykacyjnych.

Hanuszka65 napisał:
czemu piszą do mnie że upłynął termin polubownego załatwienia sprawy.
Pisza bzdury, które mają "poważnie" wyglądać. Prymitywnie zastraszają. Dług pewnie juz dawno przedawniony, nawet jeśli w ogóle kiedys był.

Jedyne co masz zrobić w tej sprawie to odbierać listy polecone z sądu, by w razie czego wnieść sprzeciw. Sprawa wygrana.

Powrót