Cudze alimenty do spłaty..?

• Autor wątku Autor wątku jajeczko5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jajeczko5

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witajcie. Sprawa wygląda tak.. Dowiedziałam się niedawno, że mój ojciec (przed poślubieniem mojej mamy) miał dziecko. Zobaczyłam ostatnio pismo z ZUSu o ponaglenie do zapłaty zaległych alimentów i to nie małej kwoty. Dodam, że on nie ma żadnych dochodów, jest alkoholikiem i jest z moją mamą w separacji, chociaż mieszka z nami . Ponad to, dom i cały majątek należy do mojej mamy. I tu moje pytanie główne: czy komornik może zająć pensję mojej matki, lub ściągać z kogoś innego (np. babci od strony ojca) ten dług?

PS. Dowiadywałam się u adwokata, że w razie jego śmierci , aby tych długów nie spłacać muszę zrzec się prawa do spadku po nim. Tylko co to za spadek... :(

Po śmierci można zrzec się spadku notarialnie lub w sądzie. Masz na to 6 mc, można spadek odrzucić całkowicie i tak łańcuszek ciągnie się na dalszą rodzinę, lub przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Wtedy odpowiadasz za dług tylko do wysokości majątku jaki pozostał po zmarłym, a twoje dobra są bezpieczne. Jest sporo o tym na forum więc poczytaj.

Co do komornika, to w przypadku egzekucji jest brane po uwagę miejsce zameldowania a także zamieszkania. W tym przypadku gdy komornik będzie chciał zając przysłowiowy telewizor to jeśli nie masz imiennej faktury że jest twój a jest w mieszkaniu w którym zameldowany jest dłużnik to komornik może go zająć.

Miejsce zameldowania ma znaczenie? Nawet jeżeli rodzice są w separacji i z dokumentów wynika że wszystko należy do mamy to i tak komornik może ściągać jego dług? Ojciec jest niestety zameldowany ..

AHM
Mezczyzna.gif
zrzeczenie się dziedziczenia a odrzucenie spadku to nie to samo.
Zrzec się można za życia spadkodawcy. Po śmierci spadkodawcy spadek można odrzucić.

Powrót