Cudze zdjęcie w internecie

• Autor wątku Autor wątku Icybleu1091
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Icybleu1091

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Ostatnio przydarzyła mi się dość niemiła sytuacja. Podczas lekcji zrobiłem zdjęcie nauczycielce(łamiąc regulamin-została wpisana mi nagana, więc konsekwencje tego już poniosłem). Dodam,że jest nią siostra zakonna. Zdjęcie przerobiłem stosując fotomontaż. Nie obrażał on nikogo. Następnie zostało ono udostępnione dla wybranego grona znajomych (grupowa konwersacja). Nikt nie rozsyłał go dalej. Po pewnym czasie, jeden z moich znajomych, któremu obrazek został udostępniony,założył stronę na portalu Facebook.com poświęconą uczącej mnie Siostrze, której zdjęcie przerobiłem. Na stronie tej, udostępnione zostało kilka fotomontaży-w tym mój,lecz bez mojej wiedzy. Na jego upublicznienie bym się nie zgodził.
Jakie mogę ponieść konsekwencje całej sytuacji i które z praw złamałem? Dodam, że nie jestem zaznajomiony z tego typu przepisami.

Ty żadne, kolega bezprawnie rozpowszechnił cudzy wizerunek oraz zdjęcie bez Twojej zgody. Możesz wobec niego wysunąć roszczenia z tytułu naruszenia Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych. Nauczycielka wobec kolegi z tytuły naruszenia ochrony wizerunku.

Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedź.

Cudze zdjęcie w internecie pt.2

Witam. Niedawno pisałem o tej sytuacji na forum. (Link)
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/681335-cudze-zdjecie-w-internecie.html
Cała sprawa zdawała się być zakończona, lecz w dniu dzisiejszym, ok. miesiąc po zdarzeniu, do mamy wcześniej wspomnianego kolegi, zadzwoniła policja. Pytali również o numery telefonów moich rodziców. Skoro (jak wcześniej zostało mi to powiedziane na tym forum) ja, oprócz złamania regulaminu szkoły, nie zrobiłem nic łamiącego prawo, to czego policja może chcieć ode mnie i moich rodziców?
Wiem, że nie jesteście państwo wszechwiedzący, ale może jednak "należy" mi się poniesienie innych, poważniejszych konsekwencji, o czym nie wiem.

Skoro:
Icybleu1091 napisał:
... Nie obrażał on nikogo. ...
i nie Ty go rozpowszechniłeś nie masz czego się obawiać, nie popełniłeś żadnego przestępstwa. Zapewne to:
Icybleu1091 napisał:
...udostępnione zostało kilka fotomontaży-w tym mój,lecz bez mojej wiedzy. ...
będą chcieli usłyszeć.

Powrót