cyfra+, a dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku tomaszek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W 1996r zawarłem umowę z canaL+, którĄ po roku rozwiązałem zwracając dekoder. JUZ!!!!! w 2007r otrzymałem wezwanie do zapłaty od KRUK-a, odpisałem, żeby dali sobie spokój i dali. Do dzisiaj, bo otrzymałem pismo od ULTIMY, że znowu chcą kasy, a nawet w swoim dobrodziejstwie umorzą mi 60% zadłużenia. Sympatyczna pani w Ultimie powiedziała mi, że nie wie dokładnie za co jest należność, ale "chyba za niezapłacony abonament". Za jaki okres i kiedy nie wiedziała. Ciekawostką jest to, że nigdy nie otrzmałem od canal+ żadnej informacji o zaległościach, a najważniejsze, że moja umowa z nimi zawarta została w 1996r tj. prze uchwaleniem ustawy o ochronie danych osobowch, tak więc nie mogłem podpisać lojalki o przetwarzaniu danch osobowych. Jak widać canal+ dwukrotnie przekazał moje dane komuś tam. I to pytanie, które stawiam, CZY DOSZŁO DO NARUSZENIA PRZEPISÓW USTAWY O CHRONE DANYCH OSOBOWYCH.

Nie doszło.

To była zapewne sprzedaż wierzytelności a nie windykacja na rzecz canal +.

owszem, jak przywoła pani w Ultimie "cesja"

Cesja wierzytelności to "sprzedaż" długu innemu podmiotowi. Dłużnik zostaje ten sam - Pan, zmienai się jedynie wierzyciel.

Pana dane nie są przetwarzane w celu innym niż egzekucja wierzytelności - zgodnie z prawem.

Na kolejne pismo proszę odpisać poleconym ze zwrotką, iż zobowiązanie uległo przedawnieniu i jako takie nie podlega już przymusowi spłaty.

O przedawnieniu wie, natomiast mam straszny dylemat do właś nie danych osobowych. Wiadomym mi jest, że wiele firm po wejściu w życie ustawy uzupełniało "lojalki" o prztewarzaniu danych do mnie nikt sie o to nie zwracał. Canal+ wszedł w posiadanie moich danych przed wejsciem ustawy w życie, nigdy nie było żadnej korespondencji w tej sprawie.

Ale Pańskie dane nie są przetwarzane w rygorach ustawy o ochronie danych osobowoych a w rygorach cesji wierzytelności. Jak Pan sobie wyobraża sprzedaż długu z "utajnieniem" danych dłużnika??

Temat bez związku z ochroną danych osobowych.

Art. 7. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
2) przetwarzaniu danych - rozumie się przez to jakiekolwiek operacje wykonywane na
danych osobowych, takie jak zbieranie, utrwalanie, przechowywanie, opracowywanie,
zmienianie, udostępnianie i usuwanie, a zwłaszcza te, które wykonuje się w systemach
informatycznych,

Sorki, ale Pana pogląd nie jest jednoznaczny w świetle powyższego zapisu ustawy. złaszcz, że poniższy zapis jest jednoznaczny i nie zachodzi żadna z tych okoliczności na rzecz canal+:

Art. 23. 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie
dotyczących jej danych,
2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku
wynikającego z przepisu prawa,
3) jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną
lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby,
której dane dotyczą,
4) jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra
publicznego,
5) jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych
przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie nie narusza praw i
wolności osoby, której dane dotyczą.
2. Zgoda, o której mowa w ust. 1 pkt 1, może obejmować również przetwarzanie danych w
przyszłości, jeżeli nie zmienia się cel przetwarzania.
3. Jeżeli przetwarzanie danych jest niezbędne dla ochrony żywotnych interesów osoby, której
dane dotyczą, a spełnienie warunku określonego w ust. 1 pkt 1 jest niemożliwe, można przetwarzać
dane bez zgody tej osoby, do czasu, gdy uzyskanie zgody będzie możliwe.
4. Za prawnie usprawiedliwiony cel, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, uważa się w szczególności:
1) marketing bezpośredni własnych produktów lub usług administratora danych,
2) dochodzenie roszczeń z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Powrót