Cyfra+ cwaniactwo zamiast prawa? cz.3

• Autor wątku Autor wątku Mrok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mrok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cyfra+ cwaniactwo zamiast prawa? cz.1

Pierwsza sprawa to kwestia monitow za tzw zaleganie z oplatami. Zdarzalo mi sie spozniac z oplatami abonamentu. Dostawalem wtedy monit w wysokosci 5 zl przypominajacy mi o zaleglosciach. Wg regulaminu 5 zl to umowne koszty monitu. Monit byl przysylany zawsze poczta zwykla, czesto wraz kolejnym rachunkiem. Poniewaz placilem stala kwote za abonament przelewem z konta zdarzalo sie ze przychodzil monit za ...sam niezaplacony monit co wiecej zdarzalo sie, ze placilem wszystko w terminie az nagle dostawalem pismo ze zalegam np 15 zl (koszty monitu, monitu do tego monitu oraz koszty monitu do dwoch poprzednio niezaplaconych monitow). Probowalem wyjasniac ze nie dosc ze kaza mi placic za watpliwa usluge to na dodatek musze ponosic koszta rowniez uslugi nie wykonanej ale okazywalo sie ze firma C+ stoi na stanowisku, ze skoro list nie wrocil do nich to oznacza ze dotarl do adresata.

Zdaje sobie sprawe ze jako spozniajacy sie z opatami klient powinienem dostac w pewnym momencie jakies pismo z saldem oraz wyliczonymi odsetkami za zwloke. Na przyklad note ksiegowa z wyliczonymi odsetkami. Taka forma bylaby oczywista, uczciwa i zgodna z moimi oczekiwaniami. Czy zatem monit jednostronnie ustalony przez C+ nie jest naduzyciem. Nie wspominajac o monicie od monitu (tym bardziej ze z tej uslugi zrezygnowac nie mozna) Osobiscie odbieram to jako cwaniactwo i probe wyciagniecia ode mnie dodatkowych pieniedzy. Zaplacilem te monity poniewaz co kilkanascie dni roslyby w nieskonczonosc ale poniewaz czuje sie wykorzystany chcialbym sie dowiedziec czy i gdzie moge zlozyc skarge na takie pratyki.

Ze wzgledu na ograniczenia formum reszta w kolejnych postach

Cyfra+ cwaniactwo zamiast prawa? cz.2

Druga sprawa - umowe podpisalem na czas nieokreslony mniej wiecej 10 lat temu. Zobowiazalem sie w niej do placenia abonamentu oraz 10 zl miesiecznie za wynajem dekodera. Podczas zdawania sprzetu okazalo sie, ze wedlug firmy Cyfra+ sprzet przez 10 lat nie powinien sie zuzyc o amortyzacji nie wspomne. Za kazda czesc (kabel, pilot) ktora nie byla po 10 latach uzywania w idalnym stanie musialem zaplacic dodatkowo.

Mam wrazenie , ze jest to kolejna forma wydojenia z klienta co tylko sie jeszcze da tym bardziej ze zdawanie sprzetu to jedna z ostatnich czynnosci jakie maja miejsce przy rozwiazywaniu umowy. Pomijam juz tutaj ze zgodnie z umowa przez te 10 lat zaplacilem firmie Cyfra + rownowartosc kilku takich dekoderow. Czepiam sie czy cos jest jednak nie fair?

Trzecia sprawa dotyczy tak zwanej kary umownej za opoznienie w zwrocie sprzetu. Ten dekoder za ktorego uzywanie przez 10 lat zaplacilem 1200 zl trzeba bylo oddac w przeciagu 30 dni od rozwiazania umowy. Poniewaz bylem poza miejscem zamieszkania spoznilem sie z oddaniem sprzetu 16 dni. Cyfra+ przyslala mi rachunek za spoznienie w wysokosci 300 zl, jednoczesnie list zawiera grozbe ze jak nie zaplace w ciagu 7 dni to wpisza mnie do krajowego rejestru dluznikow.
Czy taka kara jest zgodna z powszechnymi normami?, zgodna z prawem konsumenckim? Czy musze ja placic? Czy mam prawo sie w ogole odwolac i do kogo (poza Cyfra+)?

Na marginesie studiujac rachunki i korespondencje z Cyfa+ doszedlem do wniosku ze przez pomylke nadplacilem kwote abonamentu za jeden miesiac 88zl. Oczywiscie Cyfra+ nie wspomniala o tym ani slowa ale przedstawila saldo z ktorego wynika ze na poczet tej przyszlej kary zaliczyla sobie te pieniadze a do wplaty pozostalo mi 212 zl. Poniewaz wszystkie przelewy robilem z zaznaczeniem konkretnego celu w rubryce tytulem (za abonament) Czy Cyfta + miala prawo zaaneksowac te pieniadze na poczet innego celu niz byl wpisany w tytule przelewu? czy moge zadac od C+ zwrotu tej nadplaconej kwoty niezaleznie od tego jak sie potoczy sprawa z kara umowna.

Bardzo proszę nie mnozyć tematów ponad miarę :wink:

Powrót