Cyfra + sprawa w e-sądzie

• Autor wątku Autor wątku an1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

an1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
--------------------------------------------------------------------------------

Witam

Właśnie dziś dostałam nakaz zapłaty z e-sądu,na kwote 35zł plus koszty sądowe 300zł na konto CYFRY +. Wszystkie rachunki mam zapłacone gdy po zakończeniu umowy zostałam poinformowana przez firme windykacyjną że za późno wypowiedziałam umowe i dodatkowo musiałam zapłacic za kolejny miesiąc kwote 99zł.Po zapłaceniu rachunku na konto CYFRY sprawa została rok temu zamknieta,od tej pory nie było żadnych telefonów ani listów również poleconych.

Chciałam się dowiedzieć jakie powinny być moje następne działania w celu wyjaśnienia tej sprawy.
1.Czy powinnam najpierw się skontaktować bezpośrednio z CYFRĄ + ,
2.Czy powinnam odrazu pisać odwołanie do sądu ponieważ nie mam żadnych zaległośći,
3.Czy opłaca się przenieść sprawe z e-sądu w Lublinie do sądu przy moim miejscu zamieszkania,
4.Czy mam szanse i jak uargumentować próbę umorzenia kosztów sądowych.

(Korzystam z profilu koleżanki)

Proszę zapoznać się z aktami sprawy i jeśli jesteś pewna że z niczym nie zalegasz zgłoś sprzeciw i sprawa zostanie skierowana do sądu rejonowego... Po za tym zakładać sprawę o 35zł a potem na rozpatrzenie poważniejszych spraw czeka się tygodniami....

1. po co, sprawa jest już w sądzie;
2.oczywiście, w przeciwnym razie, przegrasz sprawę i będziesz musiała to zapłacić;
3. sprawa jest przekazywana z mocy prawa;
4. skoro nie zgadzasz się z nakazem, to koszty upadną; poza tym nie ma w prawie cywilnym instytucji umorzenia kosztów PROCESU (kosztów sądowych nie ponosisz);

Witam ponownie, czy ktoś może doradzić (podać linka, lub odwołanie do czegoś podobnego) jak napisać odwołanie do e-sądu?
Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli jest Pani zainteresowana rzetelną poradą "bez żadnych zobowiązań", proszę o wpisanie kodu sprawy na stronie e-sadu i pobranie akt sprawy, proszę o ich przesłanie na maila, tak naprawdę bez wglądu w akta sprawy trudno jest udzielić rzeczowej porady.

Powrót