Cyfra + żądająca spłaty należności po 10 latach

• Autor wątku Autor wątku qwery
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie na tytuł, bo wtedy będzie już raczej za późno, ale na nakaz zapłaty, o ile sprawa będzie odbywać się w postępowaniu upominawczym. Wówczas wnieść w terminie sprzeciw.

Witam serdecznie.
Mam dług wobec cyfry+ od 2000 roku. Około 5lat temu postraszyli mnie sądem i zapłaciłem jakąś część tego długu, to czy przedawnienie ma jakiś sens.
proszę o pomoc.

mogles wogole nie placic juz bylo przedawnione ale zaplaciles wiec termin zostal wznowiony a ze to bylo 5 lat temu znowu sie przedawnilo.Teraz nie uznawaj dlugu nie zgadzaj sie na splate i czekaj na sad i odwolaj sie na przedawnienie

Właśnie dostałem NAKAZ ZAPŁATY w postepowaniu upominawczym. I teraz od tego nakazu trzeba się odwołać do sądu powołując na przedawnienie?

dokladnie tylko zmiesc sie w terminie na odwolanie bo inaczej bedziesz musial placic.Znajdz na internecie sprzeciw od nakazu zaplaty w google cos ci znajdzie i wyslij w minimum 2 egzemplarzach

W dwóch egzemplarzach jednocześnie w jednej kopercie ?

Tak w dwóch, w jednej kopercie. (1 egz. Sąd 2gi dla powoda) Wyślij za potwierdzeniem odbioru. Trzecią kopię zostaw dla siebie. Dopnij zwrotkę która dostaniesz, jak Sąd odbierze sprzeciw. I spokojnie czekaj..

jak wysyla poczta to nie musi miec 3 bo i tak na niej nie bedzie potwierdzenia tylko potwierdzenie nadania

Pamiętaj tylko, że dług nigdy się nie przedawnia. Staję się tzw długiem naturalnym i mimo, że wierzyciel nie ma mocy ściągania przez komornika, może dochodzić wszelkich, zgodnych z prawem działań w celu odzyskania długu. W tym np wpisać do Biura Informacji Gospodarczej jak KRD czy np BIG. Te biura działa na podstawie ustawy a nie kc, tak więc przed tym ciężko się uchronić.

Pozdrawiam
Kapral

Właśnie dostałem NAKAZ ZAPŁATY w postępowaniu upominawczym. Oczywiście firma Presco. Dług w kwocie XXX.zł z odsetkami ustawowymi od XII.2001 roku.
Dlaczego na stronie Presco (odpowiedzi), pisze że dług ulega przedawnieniu po 10 latach?
Jeszcze jedno jak mogę wyegzekwować kopię Umowy niby zawartą z Canal+ (dawna jeszcze Wizja), pisałem pisma do C+, bez odpowiedzi.

waldek5 napisał:
Dlaczego na stronie Presco (odpowiedzi), pisze że dług ulega przedawnieniu po 10 latach?
.

zeby nie swiadomi ludzie mysleli ze tak jest.W tym wypadku 10 obowiazuje jak poszla sprawa przez sad

Ja dostałem już "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym" za fakturę z 2000r.

Data wysłania pozwu: 17-06-2011

Byłem za granicą i mama odebrała pismo. Jak wróciłem, okres 7 dni minął. Co mogę teraz zrobić, skoro nie mogę wnieść sprzeciwu? Wnioskować o przywrócenie terminu?

Rzeczywiście, mam jeszcze 2 dni! Nie zauważyłem. Dzięki!

Powrót