Cyfrowy Polsat i internet "bez limitu"

• Autor wątku Autor wątku anna.goldynska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.goldynska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Pół roku temu skusiliśmy się na ofertę Cyfrowego Polsatu "Internet LTE bez limitu". Według konsultantów, wybierając najdroższy pakiet mieliśmy mieć 30GB transferu danych + po wykorzystaniu tego pakietu mieliśmy surfować po internecie z prędkością "premium" (czyli według konsultanta do 20mb/s). Jednak po miesiącu okazało się, że przeglądanie stron www jest praktycznie niemożliwe ze względu na dramatyczny spadek prędkości. Jak się okazało operator stosuje tzw. FUP, czyli daje sobie prawo do ograniczenia i rozdziału transferu internetowego, czyli zastosowanie tzw. lejków, w przypadku, gdy uznaje, że użytkownik za dużo korzysta z internetu. Według mnie jednak, zostaliśmy wprowadzeni w błąd obietnicami internetu "bez limitu". Co więcej każda kolejna rozmowa z przedstawicielami CP, gdy pytałam się o warunki umowy zawsze kończyła się zapewnieniami o braku limitów. Czy mogę uznać to za podstawę do rozwiązania umowy?

wydaje mi się, że sęk leży treści umowy. "Internet LTE bez limitu" co oznacza, że tylko w przypadku zasięgu internetu LTE transfer jest darmowy, a jeśli zasięg/siłą(nie wiem jak to się określa) jest np: 3g, to możliwy jest tylko transfer danych pakietowych, czyli tych 30GB. Należałoby sprawdzić dokładnie treść umowy i tą siłę sygnału.

Akurat w mojej lokalizacji jest pełen zasięg LTE, więc to raczej nie kwestia tego. Jak dla mnie wszystko właśnie rozbija się o ten wspomniany FUP, który jest bardzo niejasny i z tego co widzę, wiele osób wpadło w tą samą pułapkę co ja. Pytanie, czy można się jakoś z tego wyplątać.

Internet bez limitu to internet bez ograniczeń a spowolnienie transferu przez nadmierne obciążenie łącza jest narzuceniem limitu.. Bo jak można nadużyć internetu, który jest nielimitowany? Uważam, że to jest oszustwo ze strony cyfrowego polsatu.

Złożyć pisemną reklamacje z zagrożeniem zerwania umowy z winy operatora ale przedtem dokladnie przeczytać umowę

LeszsekS napisał:
Lecz najwyraźniej w umowie jest limit danych :!:

Mam taką umowę z cyfrowym polsatem "internet bez limitu" 25 gb lte, po wykorzystaniu 25 gb internet zwalnia do 10 mb/s i jest nielimitowany, ale jeżeli zbyt intensywnie korzysta się z "nielimitowanego internetu" to cyfrowy polsat ma prawo ograniczyć internet tak jest napisane w umowie, regulaminie dlatego trzeba ją czytać ze zrozumieniem i dobrze się zastanawiać przed podjęciem decyzji co nie zmienia faktu, że uważam taki zapis za nielogiczny.

Np: ostatnio wykorzystałem 25 gb lte po czym internet zwolnił do 10 mb/s ujechałem na tym jeszcze 4 gb i tym właśnie przeciążyłem sieć tak więc internet nielimitowany jest limitowany :)

Powrót