Cyfrowy Polsat-Kara za nieterminowe oddanie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku buli328
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buli328

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam ! Trzy miesiące odczekałem na prawidłowe rozwiązanie umowy i wyłączenie sygnału,które zgodnie z informacją wysłaną z CP nastąpiło 03.08.2014.http://forumprawne.org/images/smilies/icon_wink.gif
Sprzęt sprawny oddałem do APS w dniu 02.09.2014.Czyli w 30 dniu.Posiadam kwit potwierdzający przyjęcie sprzętu o godz.17.33. Nie mogłem wcześniej bo pracuję za granicą i specjalnie przyjechałem aby w terminie oddać.
03.09.zadzwoniłem do COK i potwierdził pan konsultant że wypowiedzenie przebiegło prawidłowo i ku mojemu zdziwieniu oznajmił że posiadam nadpłatę w wys ok.80zł. Polecił napisać pismo o zwrot nadpłaty itd.Wysłałem w tym samym dniu list polecony, i... nastąpiła cisza. 24.09 i 05.10 wysyłałem e-maile z pytaniami dot.zwrotu nadpłaty i niestety odp .nie dostałem. Natomiast dzisiaj 21.10.otrzymałem pismo pt.Rozliczenie konta , z którego dowiaduje się że nałożono karę umowną w wys.340,00 zł za ,,niezwrócenie w terminie udostępnionego sprzętu" pomniejszona o nadpłatę czyli w ciągu 14 dni mam im wpłacić 260 złhttp://forumprawne.org/images/smilies/icon_surprised.gif. nota nr.xxxxxxx z dn.14/09/01
Czy gdzieś zawiniłem? czy CP gra na zwłokę i wciska mi takie rzeczy?Czy powinienem to zareklamować ?

buli328 napisał:
Witam ! Trzy miesiące odczekałem na prawidłowe rozwiązanie umowy i wyłączenie sygnału,które zgodnie z informacją wysłaną z CP nastąpiło 03.08.2014.http://forumprawne.org/images/smilies/icon_wink.gif
Sprzęt sprawny oddałem do APS w dniu 02.09.2014.Czyli w 30 dniu.Posiadam kwit potwierdzający przyjęcie sprzętu o godz.17.33. Nie mogłem wcześniej bo pracuję za granicą i specjalnie przyjechałem aby w terminie oddać.
03.09.zadzwoniłem do COK i potwierdził pan konsultant że wypowiedzenie przebiegło prawidłowo i ku mojemu zdziwieniu oznajmił że posiadam nadpłatę w wys ok.80zł. Polecił napisać pismo o zwrot nadpłaty itd.Wysłałem w tym samym dniu list polecony, i... nastąpiła cisza. 24.09 i 05.10 wysyłałem e-maile z pytaniami dot.zwrotu nadpłaty i niestety odp .nie dostałem. Natomiast dzisiaj 21.10.otrzymałem pismo pt.Rozliczenie konta , z którego dowiaduje się że nałożono karę umowną w wys.340,00 zł za ,,niezwrócenie w terminie udostępnionego sprzętu" pomniejszona o nadpłatę czyli w ciągu 14 dni mam im wpłacić 260 złhttp://forumprawne.org/images/smilies/icon_surprised.gif. nota nr.xxxxxxx z dn.14/09/01
Czy gdzieś zawiniłem? czy CP gra na zwłokę i wciska mi takie rzeczy?Czy powinienem to zareklamować ?

A czy przypadkiem nie powinieneś oddać sprzętu do 14 dni od wyłączenia sygnału? :what: jak masz w umowie?

No czytałem jeszcze raz przed chwilą umowe główną oraz PWU (promocyjne warunki umowy)i dołaczony do umowy Regulamin Świadczenia Usług i tu w rozdz.4 &6 pkt.11.jest bez zmian.Chyba że chodzi o to że w tym regulaminie z 2012 jest napisane o zwrot na adres CP.a zmiana że można oddać do APS ponoć weszła w 2013 ale i tak zaznaczone jest że do 30 dni.Poza tym wprowadzali w czasie przyjmowania sprzętu dane do systemu w swoim komp.i nie było żadnych uwag... http://forumprawne.org/images/smilies/icon_surprised.gif

witam serdecznie prosze o pomoc.wypowiedzialem umowe cyfrowemu polsatowi i w miedzy czasie podpisalem umowe nastepna na lepszych warunkach. sprzet ktory mialem zwrocic ,zwrocilem po dwoch dniach po terminie poniewaz przebywalem za granica.za glupie 2 dni cyfrowy polsat domaga sie kary 550 zł.napisalem prośbe o umozenie kary i w odpowiedzi otrzymalem ze "cyfrowy polsat moze i maprawo ubiegac sie o kare za nieterminowe oddanie sprzetu" czyli moze ale nie musi.a kara juz wynosila 450zl.niewiem promocja z ich strony?? to sa glupie dwa dni spoznienia i na dodatek jestem nadal klientem okolo 10 lat u nich.mysle ze tak sie nie postepuje z klientami. byl u mnie niedawno przectawiciel i mowil zebym w zadnym wypadku nie placił. prosze o rade

Witam! Musisz założyć nowy wątek z tym pyt.Bo napisałeś(łaś)do mnie jako odp.na moje pytania. Ale tak przy okazji to naczytałem się na temat Cyfr.Polsatu i niestety wnioskuję po wypowiedziach że mają daleko gdzieś długoletnią współpracę.Ja z CP współpracowałem też ok.10 lat. Odpowiadają jak maszyny np. zgodnie z &...pkt...umowy sprzęt należy....itd.itd..Bo ja takie coś dostałem i takie odp.dostawałem od tych ,,maszyn" przy telefonach. Dopiero jak udowodniłem naocznie fakturę przyjęcia sprzętu w terminie ...czyli w ostatnim dniu wymaganym w ich ,,super" przepisach. Nagle ---Olśnienie i miły głos w tel.proszący o przypomnienie nr.rachunku i że nadpłata moja zostanie zwrócona. ZERO słowa Przepraszamy--zero... A i tak mija już miesiąc od ich telefonu a pieniędzy na koncie nie mam. Współczuję dalszej współpracy z CP. I nikt mi nie powie że jak się przestrzega umowy i terminów to będzie wspaniale. Ja to wszystko spełniłem a i tak czasu i nerwów mi napsuli, a kasy jak nie oddali tak nie...Pozdrawiam...Jak wspomniałem wyżej załóż nowy wątek w tym dziale,a są tu fajni ludzie na tym forum na pewno ,ktoś Ci lepiej doradzi.

Witam mój problem również dotyczy Cyfrowego Polsatu.
Sprawa wygląda tak,że umowa między mną a CP została zerwana w styczniu 2013 roku.
Niedawno dostałam pismo od firmy For-Net że dług teraz należy do Nich 3600 w całości spłaciłam w Pażdzierniku 2014 na co mam potwierdzenie i teraz oczywiscie zwykłym listem postałam zawiadomienie iz Cyfrowy Polsat domaga się 990 zł za niezwrócenie na czas dwóch starych dekoderów odesłałam je zaraz po otrzymaniu pisma czy kara faktycznie jest zasadna ? Dodam ze po telefonie do firmy for-Net usłyszałam że nie rozumieją zaistniałej sytuacji.:(

Czyli umowa została zerwana w styczniu 2013 - 3600 to jak rozumiem kara za zerwanie umowy z Twojej winy?

"Niedawno" dostałaś pismo od firmy windykacyjnej i dopiero wtedy (po blisko 2 latach od zerwania umowy) odesłałaś dekodery?

Ostatnia edycja:
Kara za zerwanie umowy koszta sadowe odsetki tak odesłałam po 2 latach gdyż w piśmie z firmy For-Net były wyszczególnione dekodery uznałam ze zapłaciłam za nie karę nie zostałam poinformowana zeby odesłać dekodery a CP twierdzi ze firmy For-Net nie dotyczą dekodery. Czy powinnam zapłacić te kolejne 990 zł mimo pisma ze zdaniem 13 Października zadłużenie pierwotnie należące do CP zostało w całości uregulowane... Czuje ze zostałam wprowadzona w błąd nikt nie poinformował mnie o fakcie ze sprawa nie dotyczy jednak dekoderów firma For-Net twierdzi ze pierwszy raz spotyka sie z taka sytuacja i jest to dziwne sama nie wiem co mam robić :-(

Z tego co piszą poprzednicy, to na zwrot dekoderów było 30 dni, więc jeśli rzeczywiście kwota którą zapłaciłaś nie obejmowała sprzętu, to niestety trzeba będzie zapłacić.

Czyli to ze oni sprzedali Swój dług nie ma znaczenia? Cóż postaram się doprosić firmę For-Net o stosowne dokumenty jestem przekonana ze dekodery tam widniały. Mimo wszystko dziękuje za odpowiedz choć wydaje mi się ze pismo powinno zawierać jakakolwiek informacje ze sprawa nie dotyczy dekoderów.

Przy okazji sprawdź, jaka kwota jest za samo zerwanie umowy i czy to się pokrywa z tym co zapłaciłaś firmie windykacyjnej.

Dzień dobry, mam podobny problem. Umowa kończyła się 24.10.2016 w tym dniu (pomimo 30 kolejnych zgodnych z umową) przyszłam do APS CP z dwoma dekoderami, po sprawdzeniu wszystkiego przemiła pani PH stwierdziła,że tylko jeden dekoder jest na "stanie" mojego konta i tylko jeden trzeba oddać. Umowa trwała 6 lat dlatego też nie wnikalam co z drugim. Po dwóch miesiącach pismo z karą umową 340zł za brak oddania sprzętu w terminie. Po telefonie do BOK okazuje się, że drugi dekoder również należało oddać. Moje tłumaczenie, że chciałam, ale przemiła pani nie chciała zdało się na nic. Oddałam więc drugi dekoder, napisana została reklamacja, i teraz czekam. Problem jest taki, że dekoder został oddany bez karty i bez pilota, i znów ta przemiła pani w salonie stwierdziła że przyjdzie opłata za brak całości sprzętu, moje tłumaczenie, że dwa miesiące wstecz twierdziła, że dekoder jest mój i że mogę z nim zrobić co chce niczym groch o ścianę. Kartę zutylizowalam, a pilot oddałam, cud że dekodera się nie pozbylam. Walczyć z nimi o opłaty za brak kompletu sprzętu czy czekać i zapłacić 50zł?

Proszę o pomoc!!!!
Czy punkt cyfrowego Polsatu może wystawić mi duplikat dokumentu o zwrocie dekoderów. Zgubilam ta kartkę,a jest mi ogromnie potrzebna!!!! Ostatniego dnia terminu zwrotu,oddałam dekodery a po tyg dostałam list z kara za nieterminowy zwrot,z chorendalna sumą. I teraz brakuje mi dowodu że zwróciłam sprzęt. Czy punkt może mi to mu jeszcze raz to wydrukować po tygodniu???

Dorota04 napisał:
Proszę o pomoc!!!!
Czy punkt cyfrowego Polsatu może wystawić mi duplikat dokumentu o zwrocie dekoderów. Zgubilam ta kartkę,a jest mi ogromnie potrzebna!!!! Ostatniego dnia terminu zwrotu,oddałam dekodery a po tyg dostałam list z kara za nieterminowy zwrot,z chorendalna sumą. I teraz brakuje mi dowodu że zwróciłam sprzęt. Czy punkt może mi to mu jeszcze raz to wydrukować po tygodniu???

Nie uważasz, że powinnaś zwrócić się z tym pytaniem bezpośrednio do sklepu?

Sytuacja identyczna jak z kartą gwarancyjną - to będzie tylko dobra wola sklepu.

Witam potrzebuje szybkiej odpowiedzi, wiem ze mozna w ciagu 14 dni napisać odwołanie od kary, co napisać w odwołaniu ???

Możesz napisać co tylko chcesz. A najlepiej rzeczowo wyjaśnić, dlaczego uważasz, że nakładający karę nie ma racji i jakie dowody masz dla swoich twierdzeń.

Np: oddałem dekoder do punktu, w załączeniu kopia potwierdzenia zwrotu, z podpisem przyjmującego.

Powrót