Cyfrowy polsat wpisanie do rejestru dluznikow

• Autor wątku Autor wątku zola2580
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zola2580

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzien dobry czy cyfrowy polsat moze wpisac do rejestru dluznikow za abonament placony. Platnosc w tym dniu przelewem co jest oplata? Przez cyfrowy polsat nie moge dostac pozyczki czy kredytu

A skąd wiesz, że to Polsat wpisał Ciebie na listę dłużników ?

Podstawą do umieszczenia dłuznika w rejestrze dłuzników jest orzeczenie sądu lub inne tytuły egzekucyjne wskazane w art. 777 KPC, zaopatrzone w klauzulę wykonalności. Dodatkowo wierzyciel przed umieszczeniem dłuznika w rejestrze informuje go o takiej czynności.

Więc nie ściemniaj ze regularnie płacisz.:D

amadia66, przepraszam, ale to, co napisałaś nie jest prawdą w przypadku relacji podmiot gospodarczy (osoba prawna) - osoba fizyczna / dłużnik.
Do rejestru dłużników (BIG'u) można wpisać osobę fizyczną, która zalega co najmniej 60 dni z zapłatą faktury na kwotę co najmniej 200 złotych. Jeżeli jest to podmiot gospodarczy - kwota wynosi 500 pln. Wierzyciel informuję wcześniej o zamiarze dokonania wpisu, jak i po jego dokonaniu.

Szerzej o tym w ustawie. Jeżeli zaś wierzycielem jest osoba fizyczna i zamierza ona dokonać wpisu do BIG dłużnika, wówczas faktycznie istnieje wymóg przedłożenia wyroku sądu z klauzulą, bądź innych tytułów egzekucyjnych. Nie wystarczy wówczas sama faktura VAt np.

Ostatnia edycja:
amadia66 napisał:
Dodatkowo wierzyciel przed umieszczeniem dłuznika w rejestrze informuje go o takiej czynności
Mylisz się, wiem z autopsji mam komornika, a wierzyciel przez rok czasu nie był łaskaw mnie o tym fakcie poinformować, i po rozmowie z nim, powiedział mi, że nie ma takiego obowiązku mnie powiadamiać.

bim0003 - prawda, doczytałem szybko ustawę. Przyznaję szczerze, nie zaglądałem do niej prawie 2 lata. :D

bodzio2 napisał:
Mylisz się, wiem z autopsji mam komornika...

A co ma komornik wspólnego z wpisem do rejestru ???
Autopsję schowaj do biurka a łap się za ustawę i doczytaj. Tu masz namiary: Dz.U. z 2010 nr 81 poz. 530.

marcel20 napisał:
A skąd wiesz, że to Polsat wpisał Ciebie na listę dłużników ?

Wiem ze wpisal bo chcialam wziasc pozyczke i kazdy bank mowil mi to samo... Bo ja placilam 3 a platnosc mialam do 3 zdazylo sie ze puzniej z 2 albo 3 dni byl przelew. Zalezalo to od wyplaty na koncie z zakladu, wszystkie rachunki mam zaplacone... A abonament nawet 50 zl nie przekracza!!! Czy udac sie z tym do prawnika?

sprawdź czy wpisał, osobiście nie wierzę, powodem odmowy w banku może być szereg innych rzeczy

ps. w ilu bankach byłaś ?

więc masz pewnie za dużo zapytań w biku w krótkim okresie czasu, proponuje tak jak pisałem wyżej sprawdź dokładnie czy Cię wpisali ( ja osobiście w to nie wierzę) raporty z każdej bazy są darmowe, odczekaj ponad miesiąc i kredyt powinnaś uzyskać

kismen napisał:
więc masz pewnie za dużo zapytań w biku w krótkim okresie czasu, proponuje tak jak pisałem wyżej sprawdź dokładnie czy Cię wpisali ( ja osobiście w to nie wierzę) raporty z każdej bazy są darmowe, odczekaj ponad miesiąc i kredyt powinnaś uzyskać

Dzieki musze to dokladnie sprawdzic i bede wszystko wiedziala;)

Powrót