Cytaty filmowe a prawo

• Autor wątku Autor wątku Hermes21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

Hermes21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę umieścić na swojej stronie internetowej cytaty pochodzące z filmów. Chciałbym stworzyć bazę cytatów. Strona nie ma narazie charakteru zarobkowego ale jesli kiedyś chciałbym czerpać zyski z reklam w przyszłości trzeba jakies dodatkowe pozwolenia mieć? Czy muszę mieć pozwolenie czy wystarczy tytuł filmu z jakiego pochodzi cytat. Z góry dziękuję za odpowiedź.

A temat przyklejony Prawo cytatu czytał Pan? Wątpie...

Oczywiście że czytalem ale nie ma słowa o cytatach z filmu.

Proszę dokładniej czytać w takim razie...

- cytat nie musi występować tylko w formie tekstowej. Wyróżnia się m.in. cytat plastyczny, cytat filmowy, cytat muzyczny, cytat graficzny. Wszystko przy zastosowaniu zasad wymienionych w tym poście;

Pozatym, na logikę.. trudno aby prawo formalizowało kazdy rodzaj cytatu. Są stworzone ramy prawne i w nich należy się poruszać, dostosowując stan faktyczny do normy prawnej.

W tym tekście cytat filmowy rozumiem jako cześć filmu, obrazu. Czyli wnioskując np po wikipedii wystarczy napisać tytuł filmu i po sprawie czy na przykład jeszcze pisać scenarzystę, reżysera itd.
A w przypadku tłumaczen to mam podawać nazwisko tłumacza (jeszcze z takim czymś sie nie spotkałem)

Ja bym się radził najpierw skupić na tym, czy Pańska forma wykorzystania tych cytatów mieści się formach przewidzianych w art. 29 - "w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości."

A co do oznaczenia działa to wydaję mi się, że wystarczy wpisać tytuł i reżysera.

Hmm naprawde nie jestem w stanie powiedzieć czy się mieści. Pod względem prawa jestem analfabetą wtórnym. Chciałem tylko uzyskać prostą odpowiedź co muszę zrobić aby stworzyć zbiór cytatów dostępny dla ogółu internautów. Postaram się jeszcze raz przeczytać to prawo cytatu. A czy na przykład żeby napisać na forum jaki jest mój ulubiony cytat to także muszę podawać te informacje ?

Niedługo nie będzie można pisać bo już wszystkie związki wyrazów zostaną użyte w piosenkach i filmach :/ Takie prawo kompletnie zniechęca do działania. Jeśli mógłbyś jeszcze poświęcić chwilkę to chciałbym żebyś sprawdził stronę filmowo.net i tam jest zakładła cytaty. Właśnie o taką formę mojej bazy chodzi. Twórcy strony z tego co widziałem nie podają żadnych źródeł. Czy uważasz ze ich działalność jest zgodna z prawem?

Naprawdę proszę przeczytać przyklejony. Toć przecież jak byk jest napisane, np.
możemy więc przytaczać fragmenty cudzych utworów w naszym dziele, jesli stanowi ono samo w sobie utwór w rozumieniu prawa autorskiego. Znaczy to tyle, że posiada elementy twórcze oraz indywidualne (art. 1 ust. 1), nie czerpie swojej wartości z przytoczonych fragmentów cudzych dział, lecz samo w sobie jest utworem. Cytaty mają więc służyć tylko pewnemu uzupełnianiu odrębnego, wcześniej powstałego utworu, a nie być przepisaniem czyjegoś działa.
Ja tam nic innego poza cytatami nie widzę, więc gdzie tu jest jakieś dzieło własne?

Prawo jakie jest takie jest, to nie znaczy, że wszyscy go przestrzegają, a tym bardziej później egzekwują.

Czyli z tego co zrozumiałem mogę tworzyć taką bazę. A z tym egzekwowaniem to nigdy nie wiadomo kto sie przyczepi np ten wątek z fragmentem mapy. Niby tylko kawałek a potem same problemy są. Dzięki za pomoc.

Czyli z tego co zrozumiałem mogę tworzyć taką bazę
Przyznam szczerze, że nie wiem jakim cudem Pan to interpretował z moich wypowiedzi :) Fakt, faktem - jeśli spełnione są przesłanki z art. 29 ust 1 to może Pan. Opis tego w przyklejonym.

Dokładnie z tym egzekwowaniem - nigdy nic nie wiadomo, inna sprawa, że po prostu ludzie myślą ze jak coś jest w sieci to wszystko wolno, albo nie znają dokładnie stanu prawnego i opierają się o to, że "inne serwisy działają tak". Niestety nieraz prawo jest dużo surowsze niż się wydaje.

Po dokładnym zapoznaniem się z prawem cytatu oraz z jednym z artykułów na ten temat doszedłem do jeszcze jednego pytania: czy taką bazę cytatów mogę potraktować jako swoje dzieło składające się z wielu cytatów. Jest to pewna analogia do kolażu który może się składać z zdjęć chronionymi prawem ale jako całość posiada unikalny kształt i jest moim dziełem wykorzystującym zgodnie z prawem cudze części. Taki zapis umieściłbym w stopce Wydaje mi się że to dobre tłumaczenie. Proszę o opinię na ten temat.

Nie widzę tutaj elementu twórczego, tzn. nie spełnia wg. mnie cech utworu.

Dlaczego nie ma elementu twórczego? Strone potraktuję jako moja twórczość stworzoną z cytatów. Czyli moje dzieło będzie się na przykład charakteryzowało sposobem przedstawienia cytatów, kolejnością, zawartością i rozmieszczeniem innych elementów. Na innych stronach można znaleźć zapis że strona jest osobnym dziełem.

To Pana punkt widzenia i ma Pan prawo go bronić, jak już wspomniałem gdzieś ostatnio - prawa autorskie jest to w dużej mierze subiektywna dziedzina prawa, liczy się dobra argumentacja.

Taki wybór cytatów może stanowić bazę danych danych posiadającą ochronę prawno - autorską, jak również samo opracowanie takiego wydawnictwa może posiadać ochronę prawnoautorską w świetle Art.3 USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - podobnie jak zbiory, antologie, wybory, etc (jak dla mnie kolaż to jest tu raczej mało trafionym odniesieniem ;)). Kwestia, w jaki sposób zostanie to opracowane....

Hmm może jakiś przykład w jaki sposób nie mogę tego stworzyć? Dzięki za pomoc.

he, he, nie... po prostu, to co się wykonało (postawienie bazy danych czy opracowanie zbioru takich cytatów) musi być twórcze, nowatorskie, a przede wszystkim niepowtarzalne po kimś wcześniej...

Dzięki wszystkim za pomoc. Porzuciłem już idee stworzenia takiej bazy i teraz pracuje nad nowym projektem (Już chyba całkowicie zgodnego z prawem) Temat do zamknięcia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót